Locuim in orase tot mai mari, lucram pentru organizatii numeroase, suntem parte din comunitati extinse, avem prietenii de multi ani, suntem partenerul cuiva si totusi – ne simtim tot mai singuri in aceste mari multimi de oameni.
Singuratatea este o emotie umana universala care este atat complexa, dar totusi atat de unica pentru fiecare individ. Este costul colateral al nevoii noastre naturale de afiliere. Nu are o singura cauza comuna, prevenirea si tratamentul acestei stari de spirit potential daunatoare poate varia dramatic.
“Ma simt singur? Ce este in neregula cu mine?”

Cand ne simtim singuri, avem adesea tendinta sa ne acuzam si sa credem ca ceva nu este in regula cu noi. Cu cat ne simtim mai singuri, cu atat incepem sa avem ganduri negative sau sa ne simtim respinsi de altii. Viata moderna, cu toate facilitatile sale, a dus la o crestere brusca a izolarii. Drept urmare, singuratatea este in crestere. Problema majora este ca retragandu-ne in gandurile noastre, devenim propriul nostru dusman.
Singuratatea nu este cuantificata de cantitatea de timp pe care o petrecem singuri, ci mai degraba de modul in care ne simtim in legatura cu timpul pe care il petrecem singuri.
Ce cauzeaza singuratatea?
Exista mai multi factori care ii determina pe oameni sa se simta singuri. Principalele cauze ale singuratatii sunt:
- Ereditate – In functie de genele lor, unii oameni sunt mai predispusi sa simta mai multa durere sau sa se perceapa ca fiind mai singuri atunci cand sunt in contact cu ceilalti.
- Mediu – Singuratatea este adesea declansata de mediul inconjurator. Daca cineva locuieste intr-o zona izolata sau s-a mutat recent intr-o locatie noua, ei sunt mai susceptibili la singuratate.
- Circumstante – circumstantele dureroase ale vietii, cum ar fi divortul, pierderea unei persoane dragi sau singuratatea in cuplu, pot creste sentimentele de singuratate.
- Ganduri si atitudini – Modul in care gandim si simtim despre noi insine si despre lumea din jurul nostru poate declansa si singuratatea.
Cum ne afecteaza singuratatea?
Relatiile interumane ne ofera sanatate emotionala: ne putem impartasi problemele sau frustrarile, putem rade si ne putem distra, putem afla mai multe despre noi insine si despre ceilalti. Dar cand aceste relatii sau interactiuni sunt absente, ne simtim singuri. Desi exista o legatura, trebuie facuta o distinctie intre a ne simti singuri si a fi singuri.
Desigur, putem vorbi despre o multime de situatii in care ne putem simti singuri, chiar daca vorbim despre singuratatea in cuplu, singuratatea in mediul de lucru si singuratatea in multe alte tipuri de relatii interumane.
Cum se simte singuratatea in cuplu?
Oamenii intr-o relatie pot fi singuri, fie pentru ca ceva nu functioneaza in relatia propriu-zisa, fie pentru ca stau cu partenerul lor pentru a umple un gol pe care l-au purtat in sine. Majoritatea relatiilor in care singuratatea si-a luat resedinta pot fi mutate intr-o realitate mai buna.



Suna ciudat, nu? O relatie singuratica?
A fi intr-o relatie singuratica nu inseamna ca iti excluzi fizic partenerul din viata ta, ci il excluzi emotional din gandurile tale. Acest lucru se poate intampla chiar daca voi vorbiti, insa nu comunicati sperantele, temerile si visele. Este posibil sa nu va certati sau sa tipati sau sa aratati semne evidente de dizarmonie. Instrainarea fata de partener apare atunci cand simtim ca nu suntem intelesi, cand nevoile noastre de atentie, tandrete, atasament nu au insemnatate pentru celalalt, cand nimic nu mai este ca la inceput, ne retragem si ne izolam din ce in ce mai mult.
A fi intr-o relatie singuratica nu inseamna ca nu ai sentimente de iubire pentru partener, insa cu toate acestea, distanta emotionala dintre voi a crescut pana la punctul in care relatiei voastre ii lipseste o intimitate esentiala – o tandrete de cuvinte, actiuni si ganduri impartasite si traite de amandoi.
Uneori, fiecare dintre noi intelege relatiile si profunzimea acestora intr-un mod diferit si este foarte posibil ca celalalt partener sa nu fie constient de ceea ce se intampla sau sa nu realizeze ca cel de langa el nu mai este fericit si este desprins emotional.
Cu acel sentiment al posibilitatii, ar trebui sa ai speranta.
Ce ai putea face pentru consolidarea relatie-conexiune?
Pune intrebari
Daca tu te simti singura, probabil ca si partenerul tau se simte la fel – fara speranta si neajutorat. Incepe cu voi. Poti lua initiativa pur si simplu adresandu-i partenerului cel putin o intrebare pe zi despre ceva care nu are legatura cu gestionarea vietii voastre. Intrebari precum „Ai platit factura la curent?” si „Poti lua copiii maine de la scoala” nu se aplica. Intreaba-l pe partenerul tau despre ce il ingrijoreaza in prezent? Ce isi doreste pentru viitor? Asculta cu entuziasm, rabdare si atentie raspunsurule primite. Prezenta constienta atat în propria viata, cat si in viata cuplului inseamna identificarea nevoilor si emotiilor celuilalt si suport dovedit.
Intra in lumea partenerului de viata
Mai precis, intra in lumea gandurilor. Da, acest lucru se va intampla in mod natural prin a-i adresa intrebari. Dar, de asemenea, este important sa depui un efort pentru a lua perspectiva partenerului tau – un exercitiu.
Ce presupune acest lucru? Alege doar 60 de secunde in fiecare zi, inchide ochii si ia-ti doar un minut pentru a-ti imagina cum este lumea partenerului tau in prezent – din punctul lui de vedere. Ce este posibil sa simta / sa experimenteze / sa aiba nevoie acum? Care este realitatea lui actuala? Care ar putea fi provocarile lor? De ce ar putea fi ingrijorat? Intra in acest minut de luare a perspectivei cu o generozitate de inima si minte.
Creaza ritualuri de conectare
Alege sa creati impreuna momente minuscule de experiente. Daca partenerul tau este cel care pregateste de obicei cina, alatura-te in bucatarie si intreaba cum il poti ajuta. Aceste gesturi de legatura sunt lucrurile puternice ale relatiilor care pot reinflori, fiecare contribuind la o realitate mai larga de a fi din nou cu adevarat impreuna si conectati. Fiecare partener va contribui la imbogatirea relatiei cu propriile experiente, va da viata si un curs viu relatiei.
Da, la un anumit moment in viata, este normal sa fii intr-o relatie, dar singur, dar asta nu inseamna ca este ceva la care ar trebui sa te astepti sau sa accepti intr-un cuplu. Adesea singuratatea in formula de doi provine dintr-o lipsa de legatura, o lipsa de efort in relatie sau o lipsa de individualizare – sau o combinatie a acestor factori. Daca te simti singur, desi ai un partener, incepe prin a vorbi cu acesta despre ceea ce simti, ceea ce iti doresti si cum distantarea voastra te afecteaza. Fii corecta cu tine si cu partenerul tau.
Este cea mai valoroasa munca pe care o poti face!
Indiferent daca vorbim de sentimente de singuratate in cuplu sau in alte relatii interumane – singuratatea poate fi depasita. Este nevoie de un efort constient din partea ta pentru a face o schimbare. Pe termen lung, experimentarea unei schimbari te poate face mai fericit, mai sanatos si iti poate permite sa influentezi pe altii din jurul tau intr-un mod pozitiv.
Singuratatea cu tine insati va fi intotdeauna mai usor de suportat decat singuratatea unei relatii goale care nu iti aduce decat nefericire.
3 răspunsuri