Cauti un psiholog pentru copilul tau? Clinica Aproape iti pune la dispozitie psihologi pediatri cu experienta.
“Psihoterapie copii?”
O întrebare din ce în ce mai des adresată sau un gând care apare cu o altă frecvență.
Da, perioada în care se afla ei este o perioadă de învățare rapidă, o perioadă în care au parte de multe situații noi și diferite. O perioadă în care toate experiențele timpurii, legăturile pe care le formează cu părinții și primele experiențe de învățare și însușire, le influențează dezvoltarea lor emoțională, fizică, cognitivă, socială. Susținerea copiilor în primii ani de viață este cea mai bună investiție pe care o putem face în asigurarea viitorului lor. În psihoterapia copilului, lucrăm împreună, copii și părinți, pentru a transforma legături naturale în relații puternice; pentru a nu mai privi familia doar ca pe „un lucru de care nu putem scăpa”, ci pentru a construi relații sănătoase.
Psiholog copii - Bucuresti
Situațiile de mai jos pot fi doar câteva exemple care te pot face să te gandești să apelezi la un specialist în lucrul cu copiii, deoarece ei nu știu și nu au la îndemână soluții atunci când se află în situații noi sau confuze și nevoia de a-și dezvolta capacitatea de adaptare și pregatire la toate acestea, poate fi începută de devreme:
- Diverse anxietăți (de performanță, de eșec, de spații sociale deschise, de examene școlare etc.)
- Disconfort mărit în caz de schimbări în viața lor
- Tulburări de comportament (agresivitate, consum de substanțe, sexualitate exagerată, opoziționism, auto-izolare, auto-pedepsire etc.)
- Tulburări de atașament (frica de separare, dependența maternă, existența unor obiecte tranzacționale de atașament până la vârste înaintate)
- Tendință de izolare
- Agresivitate față de tot ce îl înconjoară
- Coșmaruri persistente sau stări de tristețe
- O comunicare tensionată sau conflictuală în raport cu părinții, prietenii, colegii
- Probleme cu somnul (insomnii, somn agitat, coșmaruri frecvente)
Cu cât demarezi mai repede rezolvarea problemei, cu atât aceasta poate fi mai ușor de controlat și/sau depășit.
Cu cât stările sau comportamentele copilului se accentuează și acesta nu reușește să găsească răspuns la problemele care îl frământă sau fricile care îl încearcă, acesta va dezvolta un nivel ridicat de tensiune sau agresivitate față de tot ce îl înconjoară și nivelul său de toleranță va fi afectat pe termen lung.
Se spune despre copii că „nu au teamă”. De fapt, ei abia își construiesc sistemul de valori și repere, care în etapa de maturitate le va fi de folos la încadrarea diverselor experiențe și stări aferente.
Uneori lucruri aparent mărunte se transformă în imaginația lor bogată în lucruri de care continuă să se sperie ani la rând, iar starea lor interioară tulburată se manifestă în exterior prin gesturi repetitive sau dificultăți de adaptare.
Toți copiii au dreptul la o viață fericită și sănătoasă. Aceștia merită să aibă acces la forme de suport eficient pentru a preveni sau trata orice problemă de sănătate emoțională sau mintală pe care o pot dezvolta.
Traumele copiilor pot fi variate. De la tonul ridicat al unui părinte sau profesor, o notă mică, pierderea unui prieten sau cuiva drag, divergențe între părinți până la agresiuni grave. E nevoie de o evaluare obiectivă a situației și de găsirea soluției potrivite. Psihoterapia poate fi uneori un “remediu” facil, alteori poate fi un proces complex sau de durată, dar care, în timp, poate reduce din simptomatologie și poate genera o perspectivă nouă, care să îmbunatățească calitatea vieții copilului și funcționarea interpersonală a acestuia și chiar deprinderea unor abilități adaptative pentru viitor.
În psihoterapia pentru copii e vorba de lucrul între terapeut, copil și familie. Însă, nu trebuie lăsată rezolvarea doar în seama terapeutului. Schimbările trebuie să se petreacă simultan pe toate planurille. Este necesar ca cei din familie să îi ofere un sprijin real și acceptare, astfel încat să îi fie mai ușor să depășească orice situație mai problematică.
De aceea, e important să lucrezi împreună cu copilul tău, pentru că tu deții cele mai multe informații despre el și tot tu îl poți ajuta să se dezvolte în adultul care trăiește pe picioarele lui mâine.
Specialiștii noștri:
Întrebări frecvente despre psihoterapie copii
Principalele motive pentru care un copil este adus la o ședință de psihoterapie sunt: tulburări de comportament (hiperactivitate, retard si izolare, agresivitate, furt, etc.), tulburări de somn, tulburări de alimentație, conduite inadecvate (alcoolism, consumul de droguri), orientare vocațională, manifestări somatice fără origine psihologică sau neurologică (diferite dureri, enurezis, etc…), .
Este important ca copilul sa fie ajutat să intre în contact cu propriile emoții și sentimente. Ar fi de preferat ca părinții să îi încurajeze autonomia, pe cât posibil să evite pedeapsa, să îi dezvolte încrederea în propriile forte. Părinții și psihoterapeutul vor forma o echipă. Ei vor colabora pentru ca situația celui mic să se îmbunătățească.
Cabinet psihologie copii - discuta cu un psiholog pediatru dedicat si primeste suportul de care cel mic are nevoie.
Dacă problemele sau modificările de comportament persistă este indicat să luați în considerare căutarea unui specialist pentru a beneficia de evaluare și intervenție specializată.