Logopedie copii si adulti
Logopedie - sedințe și evaluări logopedice pentru corectarea tulburărilor de limbaj și vorbire

Cauți un logoped pentru copii sau adulți? Clinica Aproape îți pune la dispoziție servicii de logopedie și specialiști logopezi
Logopedia are ca scop activitatea de educare și corectare a problemelor de limbaj care pot apărea atât la copii, cât și la adulți. Prin logopedie se asigură prevenirea, corectarea, studierea tulburărilor de limbaj și realizarea procesului de înțelegere și transmitere corectă a informațiilor.
Majoritate tulburărilor de limbaj apar la copiii de vârstă mică (2-3 ani) și de vârstă preșcolară, adică exact în perioada în care limbajul se formează și se dezvoltă.
Ședințele de logopedie îl vor ajuta pe copilul tău să socializeze, să se integreze și să poată avea o viață normala. Dacă problemele de vorbire și de limbaj nu-și găsesc soluționare, în timp util, copilul va începe să se confrunte cu probleme semnificative de integrare în societate. Defectele sau tulburările de vorbire sau de limbaj sunt foarte diferite și metodele de recuperare diferă de la o persoană la alta, acestea având un caracter personalizat.
Terapia logopedică implică o muncă de echipă formată din logoped, copil și părinte, precum și multă răbdare, intervenția putând să se desfășoare pe o perioadă scurtă sau mai lungă de timp. Se lucrează inclusiv și pe limbajul non-verbal. Orice efort, fie că este pentru tine, fie că este pentru copilul tău, va merita, va contribui semnificativ la încrederea în sine și în forțele proprii. O comunicare fară dificultăți, întârzieri ne este tuturor necesară, indiferent copil sau adult. Reprezintă puntea către împlinire din punct de vedere social și integrativ.
Logopedie copii și adulți - București
În cadrul clinicii Aproape vei găsi specialistul care să vă fie alături în procesul de recuperare și dezvoltare, iar astfel fiecare efort va merita și vă va aduce mai aproape de o viață mai bună.
Stimularea și dezvoltarea corectă a limbajului este un proces lung, de multe ori anevoios, dar cu rezultate incredibile când există un plan, o evaluare a nivelului actual, un obiectiv clarși instrumentele potrivite să ajungi acolo.
În cazul adulților, cele mai frecvente tulburări de limbaj și de vorbire sunt:
- Tulburări de pronunție
- Tulburări de ritm și fluență - bâlbâială, logonevroza, tahilalia, bradilalia, tumultus sermonis, tulburări coreice, aftongia
- Tulburari de scris-citit: in aceasta categorie amintim alexia si agrafia (in cazul adultilor nescolarizati), respectiv dislexia si/sau disgrafia
- Tulburari de voce: fonastenii, disfonii, afonii
- Tulburari polimorfe ale limbajului: afazia - in functie de tipul afaziei (determinat in legatura cu specificul leziunilor cerebrale), pacientul afazic poate intampina dificultati in exprimarea orala sau scrisa si/sau in intelegerea semnificatiei cuvintelor. Printre cele mai frecvente cauze mentionam: accidente vasculare cerebrale, infarct sau traumatisme cerebrale, tumori cerebrale, infecţii diverse (encefalita herpetica)
Logopedie pentru copii - discută cu un logoped dedicat și primește suportul de care ai nevoie
Punem în cuvinte emoțiile pentru a conferi încredere in ei și sens realității înconjurătoare!
Întrebări frecvente despre logopedie
Atunci cand copilul tau: 1. Nu pronunta toate sunetele sau reactioneaza cu dificultate la sunete; 2. Incurca r cu l, s cu ş, c cu t sau orice alte sunete; 3. Sare anumite sunete, mananca silabe, inlocuieste un sunet cu altul sau cu un grup de sunete; 4.Se balbaie, vorbeste foarte rapid sau prea lent; 5. Intarzie aparitia propozitiilor scurte si nu pune intrebari; 6. Are un vocabular limitat; 7. Intampina dificultati in interactiunea cu alti copii de varsta similara.
Vârstă recomandată pentru a începe terapia tulburărilor de limbaj depinde de dificultățile întâmpinate de copil. Terapia logopedică poate începe chiar de la vârstă de 2 – 2 ani și jumătate, cu stimularea limbajului prin diverse joculețe, activități specifice și alte tehnici logopedice. Limbajul este strâns legat de gândire, de aceea un limbaj slab dezvoltat poate avea influența asupra operațiilor gândirii.
- Tulburări de pronunție a unuia sau mai multor sunete: dislalia, dizartria, rinolalia;
- Tulburări de vorbire;
- Tulburări de voce – afonia, disfonia, tahilalia;
- Tulburări rezonatorii;
- Tulburări ale limbajului scris/dificultăți specific de învățare (dislexie, disortografie, disgrafie);
- Reabilitatea limbajului și a comunicării în contextul tulburării din spectrul autist, a handicapului de intelect și a handicapului de auz;
- Tulburări ale limbajului oral.
Un demers terapeutic poate dura de la câteva luni până la 1-2 ani, sau chiar mai mult, în funcție de diagnosticul logopedic, dar și de ritmul de evoluție al fiecărui copil în parte și de frecvența și constanța ședințelor de logopedie. Contează foarte mult motivația copilului, dorința lui de a se corecta, precum și implicarea părinților, care ar fi recomandat să exerseze cât mai des cu copilul diverse exerciții recomandate de logoped.
Aceasta se stabilește de comun acord, în funcție de diagnostic, dar și de dorința și disponibilitatea părinților. În general, pentru o evoluție optimă, recomandăm 2 ședințe/săptămână, tocmai pentru ca demersul terapeutic să aibă constanță și continuitate. Este foarte important ca exercițiul să se realizeze sistematic, cu cât mai puține pauze, pentru ca noile deprinderi să se poată consolida mai temeinic, dar și într-un timp mai scurt.
O ședință logopedică presupune implicarea copilului în diverse activități specifice vârstei ce constau în repetarea unur silabe, cuvinte, propoziții, jocuri educative, asamblarea de puzzle-uri, rezolvarea unor fise, alcătuirea de propoziții după imagini; activități distractive și captivante care fac ca vizita la logoped să nu fie resimțită negativ de către copil.