Logopedie copii si adulti

Aproape de

Logopedie: copii si adulti | Clinica Aproape
Sedințe și evaluări logopedice pentru corectarea tulburărilor de limbaj și vorbire​

Ce este logopedia?

Logopedia sau terapia tulburărilor de limbaj și vorbire – are ca obiectiv principal îmbunătățirea tuturor aspectelor comunicării: înţelegerea, exprimarea, emiterea sunetelor, fluența vorbirii şi folosirea limbajului oral și scris în context social. Tulburările de limbaj și vorbire pot apărea atât la copii, cât și la adulți. Limbajul reprezintă un mijloc de exprimare, de creație, de a conferi sens realității înconjurătoare, pe care copilul sau adultul îl poate deprinde sau și-l poate îmbunătăți.

Când este cazul să apelăm la un logoped?

Decizia de a merge cu copilul la logoped este, de multe ori, amânată până devine evident necesară, deși neliniștea cu privire la evoluția copilului lor exista de ceva timp. Părinților le este greu de conștientizat și integrat că propriul copil întâmpină o problemă, iar cu cât aceasta este mai veche, cu atât mai dificil va fi de rezolvat. Vârsta la care se solicită o evaluare logopedică și/sau psihologică este extrem de importantă.

Copiii trec prin faze de dezvoltare diferite și este normal ca o etapă de evoluție spectaculoasă să fie urmată sau precedată de una de platou, dar trebuie să urmărim cu atenție dezvoltarea lui, pentru a putea observa și identifica o eventuală dificultate sau obstacol. 

Ignorarea semnalelor din sfera tulburărilor de limbaj și vorbire poate avea efecte nefaste în dezvoltarea emoțională și integrarea oricui în medii sociale, copil sau adult.

Un logoped poate trata:​

Tulburările de limbaj, începând cu cele mai simple, spre exemplu, diferite forme de dislalie, provoacă la o anumită vârstă, dezorganizarea personalităţii şi dezordini comportamentale.

Un logoped poate trata:

  • probleme de articulare: vorbirea nu este clară și se fac erori în ceea ce privește sunetele;
  • probleme de fluență: probleme cu fluxul de vorbire, cum ar fi bâlbâiala;
  • rezonanță sau probleme de voce: probleme cu mușcatul cuvintelor, volumul și calitatea vocii;
  • probleme legate de hrănirea orală: dificultăți de mâncare, înghițire și salivare.
  • probleme de recepție a limbii: limbajul de înțelegere a limbii;
  • probleme lingvistice expresive: limbajul de vorbire, de exprimare;
Logopedia este și pentru adulți!

Mulți dintre noi asociem logopedia cu o activitate dedicată copiilor, însă sunt și adulți care au nevoie și accesează serviciile de logopedie, uneori ca urmare a unui accident vascular, iar o astfel de experiență poate impune recăpătarea limbajului expresiv. Alții își doresc să corecteze pronunția anumitor sunete, mai ales „r“ sau „s“, respectiv „ș” etc. De multe ori, printre adulții cu tulburări de limbaj există prejudecata că la vârsta lor, tulburările de limbaj nu mai pot fi corectate. Este important de menționat că majoritatea tulburărilor de limbaj pot fi remediate la orice vârstă, chiar dacă există anumite caracteristici specifice corectării, influențate de vârsta persoanei cu care se lucrează.

Logopedia și beneficiile consilierii specializate

Cum în orice domeniu există un specialist și este întotdeauna indicat să apelăm la acesta, și nu să încercăm noi singuri să remediem problema. Un logoped are experiența necesară reglării dificultăților de limbaj și dispune de exerciții și metode specializate pentru schimbarea și perfecționarea vechiului mod de exprimare, fie că este vorba de un adult sau de un copil. 

Printre beneficiile consilierii specializate se numără: 

creșterea încrederii în propria persoană, prin reducerea rușinii cauzată de exprimarea incorectă

prevenirea eventualelor dificultăți de învățare ce ar putea să apară din cauza folosirii greșite a limbajului

comunicarea mai bună cu cei din jur

îmbunătățirea atenției și motivației

creșterea independenței

creșterea ratei de succes academic prin sporirea capacității de învățare

creșterea calității vocale 

îmbunătățirea calității vieții

creșterea capacității de a-și exprima gândurile, sentimentele și ideile

Ce impune un process de terapie logopedică?

Terapia logopedică implică o muncă de echipă formată din logoped, copil și părinte, precum și multă răbdare, intervenția putând să se desfășoare pe o perioadă scurtă sau mai lungă de timp. Se lucrează inclusiv și pe limbajul non-verbal. Defectele sau tulburările de vorbire sau de limbaj sunt foarte diferite și metodele de recuperare diferă de la o persoană la alta, acestea având un caracter personalizat.

Orice efort, fie că este pentru tine, fie că este pentru copilul tău, va merita, va contribui semnificativ la încrederea în sine și în forțele proprii. O comunicare fară dificultăți, întârzieri ne este tuturor necesară, indiferent copil sau adult. Reprezintă puntea către împlinire din punct de vedere social și integrativ.

Specialiștii noștri:

Costi Grama - Psiholog si Psihoterapeut - Clinica Aproape

Constantin Grama

Întrebări frecvente despre logopedie

Atunci cand copilul tau: 1. Nu pronunta toate sunetele sau reactioneaza cu dificultate la sunete; 2. Incurca r cu l, s cu ş, c cu t sau orice alte sunete; 3. Sare anumite sunete, mananca silabe, inlocuieste un sunet cu altul sau cu un grup de sunete; 4.Se balbaie, vorbeste foarte rapid sau prea lent; 5. Intarzie aparitia propozitiilor scurte si nu pune intrebari; 6. Are un vocabular limitat; 7. Intampina dificultati in interactiunea cu alti copii de varsta similara.
Vârstă recomandată pentru a începe terapia tulburărilor de limbaj depinde de dificultățile întâmpinate de copil. Terapia logopedică poate începe chiar de la vârstă de 2 – 2 ani și jumătate, cu stimularea limbajului prin diverse joculețe, activități specifice și alte tehnici logopedice. Limbajul este strâns legat de gândire, de aceea un limbaj slab dezvoltat poate avea influența asupra operațiilor gândirii.

  • Tulburări de pronunție a unuia sau mai multor sunete: dislalia, dizartria, rinolalia;
  • Tulburări de vorbire;
  • Tulburări de voce – afonia, disfonia, tahilalia;
  • Tulburări rezonatorii;
  • Tulburări ale limbajului scris/dificultăți specific de învățare (dislexie, disortografie, disgrafie);
  • Reabilitatea limbajului și a comunicării în contextul tulburării din spectrul autist, a handicapului de intelect și a handicapului de auz;
  • Tulburări ale limbajului oral.

Un demers terapeutic poate dura de la câteva luni până la 1-2 ani, sau chiar mai mult, în funcție de diagnosticul logopedic, dar și de ritmul de evoluție al fiecărui copil în parte și de frecvența și constanța ședințelor de logopedie. Contează foarte mult motivația copilului, dorința lui de a se corecta, precum și implicarea părinților, care ar fi recomandat să exerseze cât mai des cu copilul diverse exerciții recomandate de logoped.

Aceasta se stabilește de comun acord, în funcție de diagnostic, dar și de dorința și disponibilitatea părinților. În general, pentru o evoluție optimă, recomandăm 2 ședințe/săptămână, tocmai pentru ca demersul terapeutic să aibă constanță și continuitate. Este foarte important ca exercițiul să se realizeze sistematic, cu cât mai puține pauze, pentru ca noile deprinderi să se poată consolida mai temeinic, dar și într-un timp mai scurt.  

O ședință logopedică presupune implicarea copilului în diverse activități specifice vârstei ce constau în repetarea unur silabe, cuvinte, propoziții, jocuri educative, asamblarea de puzzle-uri, rezolvarea unor fise, alcătuirea de propoziții după imagini; activități distractive și captivante care fac ca vizita la logoped să nu fie resimțită negativ de către copil.

Logopedie pentru copii - discută cu un logoped dedicat și primește suportul de care ai nevoie

Punem în cuvinte emoțiile pentru a conferi încredere in ei și sens realității înconjurătoare!

Psihiatrie copii | Clinica Aproape