Psihiatrie copii

Psihiatru de copii si adolescenti

logopedie clinica aproape 1

O consultație de psihiatrie pediatrică este recomandată oricând există:

  • Probleme de dezvoltare psiho-motorie – copilul nu se dezvoltă la fel ca cei din jurul său
  • Probleme de dezvoltare a vorbirii – întârzieri în vorbire, pronunție deficitară a cuvintelor
  • Alte achiziții întârziate: copilul încă udă patul peste vârsta de 5 ani
  • Dificultăți emoționale după un episod dificil de viață (traumă, divorțul părinților, pierderea unei persoane apropiate și altele)
  • Dificultăți de relaționare cu copiii de aceeași vârstă, agresivitate, bullying școlar
  • Frici numeroase
  • Tristețe prelungită, izolare de cei din jur
  • Frică de a merge la școală
  • Comportament hiperactiv: când copilul nu poate sta așezat în bancă, nu stă locului nici câteva minute
  • Probleme de atenție, concentrare sau memorie
  • Dificultăți de scris, citit, calcul matematic
  • Oricând există griji că s-ar putea ca dezvoltarea copilului să nu fie cea așteptată
  • Comportament neobișnuit, inexplicabil – adolescentul spune că aude voci sau are idei bizare, este suspicios
  • Comportament de a-și face rău singur: copilul/ adolescentul se lovește, mușcă, taie
  • Probleme de somn
  • Probleme de alimentație
  • Probleme fizice inexplicabile după numeroase alte investigații și consultații

În ce constă evaluarea psihiatrică a copilului / adolescentului?

Evaluarea psihiatrică implică mai multe componente: 

  • Prezentarea generală a problemelor, simptomelor și preocupărilor actuale 
  • Istoricul sănătății familiei și al sănătății mintale 
  • Informații despre sănătatea copilului, istoricul de boli, planurile de tratament sau medicamentele luate • Informații despre dezvoltarea copilului, încă de la naștere 
  • Informații despre mediul și obiceiurile școlare ale copilului, relații sociale și relațiile apropiate de familie • Interviu cu părinții sau tutorii 
  • Alte evaluări de specialitate și/sau analize de laborator

 

Evaluarea psihiatrică se realizează din două perspective: a copilului propriu-zis (examen psihic) și a copilului prin părinte (anamneză). Scopul este evaluarea tuturor funcțiilor psihice (dezvoltare mintală, gândire, orientare, emoții și afectiv, activitate), cu accent pe ariile unde există îngrijorări și factorii care contribuie la acestea. Factorii de mediu sunt adesea importanți din punct de vedere cauzal, și ei sunt frecvent, dar nu întotdeauna, însoțiți sau urmați de semnificative tulburări emoționale și / sau comportamentale.

Aceasta evaluare va include și observarea interacțiunilor din familie, în special a interacțiunii dintre copil și fiecare părinte. Acesta va explora, de asemenea, punctele forte ale copilului și ale familiei lui și modul în care cei din mediul său social îl sprijină să gestioneze difertele situații și dificultăți.

Medicii psihiatrii pentru copii / adolescenți pot juca un rol util, sub diferite forme, inclusiv strategii parentale, consiliere si terapie familială, programe de consolidare a abilităților de parenting sau pur și simplu informații fiabile, pentru o serie de probleme comportamentale și emoționale, cum ar fi agresivitatea, anxietatea, problemele de dispoziție, dificultăți sociale și probleme familiale.

Cele mai frecvente afecțiuni tratate de către psihiatria pediatrică include (fără a se limita)

  1. Tulburări din spectrul autist
  2. Tulburări de vorbire;
  3. Tulburări emoționale;
  4. Tulburări de conduită;
  5. Tulburare de atașament;
  6. Tulburări afective (depresie, anxietate, manie/hipomanie);
  7. Tulburare hiperchinetică cu deficit de atenție (ADHD)
  8. Tulburare de atașament.
  9. Probleme de concentrare și învățare;
  10. Tulburări de dezvoltare;
  11. Sindromul Tourette;
  12. Tulburări de alimentație;
  13. Tulburare obsesiv-compulsiva;
  14. Sindrom de stres post-traumatic;
  15. Schizofrenia;
  16. Psihoza;
  17. Gânduri de suicid;

Dacă copilul / adolescentul prezintă semne ale unei tulburări de sănătate mintală, care ar putea include incapacitatea de a-și controla emoțiile, tulburări ale gândirii sau comportamentului adecvat vârstei, tristețe persistentă, modificări ale obiceiurilor de somn și alimentație sau modificări ale performanței școlare, este important să ceri un punct de vedere specializat cât mai curând posibil.

Consultații psihiatrie - discută cu un specialist!

Psihiatrie – primul pas spre echilibrul și sănătate mintală este să ceri ajutor. Nu trebuie să faci față lucrurilor pe cont propriu!

Întrebări frecvente despre psihiatrie

Diferență principala este aceea că psihiatrul are formare medicala, se ocupă în special de patologie și este abilitat să recomande tratament medicamentos. Psihologul poate avea specializări diverse și lucra în diferite domenii cum ar: transporturi, judiciar, organizațional, educațional, clinic.

Vom identifica impreuna simptomele si starea ta, investigând si analizand toate dimensiunile vieții (afectivitate, personalitate, alimentație, somn, cogniție, evenimente majore etc.), pentru a putea stabili un diagnostic complet. Ulterior, acordam timp consilierii și stabilirii unei legături între evenimentele din viața ta și apariția simptomelor psihice, în măsura în care ai deschiderea si disponibilitatea de a vorbi deschis. Vom încheia prin stabilirea împreună a unui plan de interventie.

Medicii psihiatri folosesc o gamă largă de tratamente, incluzând diverse forme de psihoterapie, medicamente şi spitalizare, în funcţie de nevoile fiecărui pacient.

In acelasi fel in care medicul de familie poate prescrie medicamente pentru pacientii cu hipertensiune arteriala sau probleme tiroidiene, psihiatrul poate prescrie o serie de medicamente care sunt eficiente impotriva bolilor mintale, cum ar fi depresia, tulburarea maniaco-depresiva, atacurile de panica, tulburarile anxioase, tulburarile obsesiv-compulsive si schizofrenia.

Psihiatrii utilizeaza medicamente atunci cand evaluarea completă a pacientului sugerează că medicaţia ar putea corecta anumite dezechilibre chimice de la nivel cerebral presupuse a fi implicate în unele tulburări mentale. Psihiatrii utilizeaza de obicei medicatia în asociere cu psihoterapia.

Tulburările mintale pot fi definite ca fiind dereglări funcționale ale creierului, produse de interacțiunea complexă dintre factori externi (stres, dificultăți familiale sau profesionale) și factori interni (istoria personala, predispoziții genetice, etc.). Semnele pot fi multiple și diferă de la o situație la alta. Printre cele mai întâlnite, sunt stările inexplicabile de teamă, tristețea inexplicabilă, pierderea capacității de a simți placere, furia, insomniile, oboseală, obsesiile, pierderile de memorie, tulburări de performanță sexuală, gânduri suicidare.

Încearcă aceste teste gratuite pentru anxietate și depresie și află daca ai nevoie de ajutorul unui specialist.