Psihoterapie online & Psiholog online

Sedințe de terapie online, la un click distanță

psihoterapie online clinica aproape

Cauți un psiholog online? Clinica Aproape îți pune la dispoziție servicii de psihoterapie online pe care le poți accesa de oriunde

Se spune că un comportament sau o atitudine nu va ajunge să fie perceput/ă ca făcând parte din noi decât atunci când va fi repetat de un număr suficient de mare, astfel încât să se transforme într-o rutină. Psihoterapia vine în întâmpinarea noastră în cadrul procesului de cunoaștere, de schimbare și de refacere. Fiecare dintre noi are nevoie de aliați de nădejde pentru a putea porni pe drumul schimbării. Acceptarea necondiționată, autenticitatea, congruența, conștientizarea noastră ca un întreg, toate acestea se construiesc într-o relație terapeutică. Pentru a face schimbări este important să ne vedem reflexia într-o oglindă care nu ne „deformează” în niciun fel imaginea. Doar așa putem face pași conștienți și asumați spre un sine diferit și să dăm naștere și consistență acelor lucruri pe care le dorim prezente în viețile noastre.

De ce este util un psiholog online?

În ultima vreme, mediul online a creat legături puternice între oameni, i-a adus și ținut aproape, asigurandu-le siguranță, dar și un acces foarte rapid, oricând și de oriunde. Așa s-a creat și nevoia de un psiholog online, din aceleași nevoi ca renunțatul la stat în trafic, la aglomerație, cumpărături pe fugă și multă agitație. 

Psihoterapia online este la fel de eficientă ca psihoterapia tradițională, când ședințele au loc în cabinet, iar în prezent este accesată de un număr din ce în ce mai mare de persoane care caută soluții pentru a face faţă zilnic unui cumul de stări emoţionale şi care, din motive diferite, nu pot avea parte de ședințe de psihoterapie în cabinet. Psihoterapia online este soluția și perspectiva bună asupra vieții, prin care vrei să schimbi “așa a fost să fie” în “așa am vrut să fie”

Care sunt principalele beneficii ale psihoterapiei online?

Dincolo de beneficiile de necontestat în ce privește serviciile de psihoterapie online, există și unele general valabile:

Lipsa costurilor de transport. Costurile tale sunt mai mici și îți salvează timp pe care să îl oferi relației cu cei apropiați

Anonimitate - din păcate, sănătatea emotionala și mersul la psiholog / psihoterapeut / psihiatru sunt încă surse de stigma

Îți sunt asigurate discreția și confidențialitatea

Lipsa timpului de așteptare și anxietatea aferentă

Ședințele cu un psiholog /psihoterapeut online nu vin să înlocuiască necesitatea unui contact direct cu acesta sau ședințele în cabinet, cu atât mai mult acolo unde gravitatea unei afecțiunii sau a situației o cere.

Consiliere și consultații psihologice online - beneficiază de ajutor ghidat

Psihoterapia online respectă aceleași standarde de profesionalism. Ședințele de psihoterapie sunt confidențiale, datele de contact nu vor fi divulgate, iar tot ce îți trebuie ar fi:

Un laptop/ tableta/ smartphone conectat la internet

Dispozitivul ales sa aibă un microfon și webcam, în cazul în care nu sunt încorporate în acesta

Una dintre aplicatiile utilizată de catre noi să o ai instalată pe dispozitivul pe care îl vei folosi

Sa îți rezervi și aloci acel timp doar discuției cu specialistul nostru, care te va contacta la ora convenită

Să îți pregatești un spațiu în care să te simți confortabil și în siguranță

Este eficient să consulți un psiholog online?

Scopul tuturor formelor de psihoterapie este acela de a oferi ajutor / suport psihologic celor care au nevoie de susţinere în identificarea unor strategii noi de a face față situațiilor în care se găsesc sau când aceștia doresc să își mențină pe termen lung echilibrul emoțional la care simt că au ajuns și să transforme asta într-un stil de viață. Cu ajutorul unui psihoterapeut online aflăm că nu suntem tot una cu tristețea, furia, durerea sau criticul nostru interior. Ajungem să înțelegem sau clarificăm cât din ce facem este în acord cu felul în care am prefera să fim văzuți. Ce ne mai bucură sau care sunt dificultățile noastre și care sunt împrumutate. Psihoterapia nu este întotdeauna un proces fun, dar conștientizarea nevoii de schimbare este primul pas spre o zi de mâine mai asumată, indiferent de faptul că uneori vor exista și regrese. Un astfel de proces nu seamănă cu un periplu în jurul lumii. Uneori, când suntem prea departe de noi, e mai mult decât inconfortabil – poate deveni chiar chinuitor. Dar, toate acestea nu vor face decât să ne confirme încă o dată cât de mult ne dorim să trăim în concordanță cu propriile nevoi.

Când apelezi la psihoterapie online?

…Îți este dificil să ajungi la clinică, deoarece ai un program încărcat

…Starea de sănătate nu îți permite să te deplasezi la clinică

…Nu ai cu cine să îți lași copilul sau alți membri de familie au nevoie de tine prin preajmă

…Locuiești în alt oraș și tratezi tehnologia ca pe o oportunitate

…Locuiești în altă țară și îți dorești să faci terapie cu un specialist care vorbește aceeași limbă cu tine

…Pentru că vei avea costuri mai mici și îți salvezi timp pe care să îl oferi relației cu cei apropiați

 

Formatul și structura ședinței de psihoterapie online este la fel ca cea în cabinet, se respectă aceleași clauze de cadru și confidențialitate, iar durata ședinței se păstrează precum în formatul clasic. 

Specialiștii noștri au diverse forme de specializare care acoperă o arie foarte mare de nevoi și probleme. În cadrul clinicii noastre oferim în varianta online următoarele servicii: evaluare psihologică pentru adulți, psihoterapie și consiliere psihologică pentru adolescent/ adulți / cuplu / familie, psihiatrie adulți.

Cum alegi cel mai bun psiholog online?

Căutarea (și alegerea) specialistului care să se muleze pe nevoile și pe personalitatea noastră poate să însemne un drum lung și anevoios, uneori. Este sigur că, dincolo de tehnicile și de metodele pe care le folosește psihoterapeutul, relația terapeutică reprezintă ingredientul-cheie. Urmărim să găsim un specialist cu care să rezonăm, cu care să conturăm o relație empatică și caldă și alături de care interacțiunea să aibă sens. Relația cu specialistul în mâinile căruia ne „punem viața“ este cu atât mai importantă, cu cât putem ajunge să recurgem adesea la el, în diverse momente ale vieții, ca la un reper principal. Aceasta poate reprezenta, pentru client, un nou model de relaționare cu ceilalți (unul sănătos, dobândit în urma procesului terapeutic).

Sedințe de psihoterapie online - discută cu un psihoterapeut dedicat și primește suportul de care ai nevoie

Psihoterapie online – pentru perioadele în care terapia îți este necesară, dar te afli în imposibilitatea de a ajunge la clinică.

Întrebări frecvente despre psihoterapie online

Psihoterapia online se referă la servicii de psihoterapie asistate tehnologic – prin telefon și internet, si poate folosi diferite modalități de comunicare și conectare precum e-mail, video-conferință, Skype, Whatsapp, Zoom, site-uri sau aplicații speciale pentru psihoterapie online etc.

Se bazează pe același concept și modalități de lucru ca psihoterapia tradițională (care implică sesiuni față în față în cabinetul psihoterapeutului), doar că folosește comunicarea la distanță. Atunci când psihoterapia tradițională nu este accesibilă sau disponibilă, psihoterapia online este o alternativă la fel de eficientă, și chiar cu câteva avantaje în anumite situații. Mai mult, pentru unii oameni și în unele împrejurări, este singura variantă prin poate fi primit accesul la psihoterapie și ajutor de specialitate.

In functie de problema cu care te vei prezenta vei stabili impreuna cu specialistul care este planul terapeutic si perioada necesara obtinerii unor rezultate optime, acestea vor depinde de situatia ta specifica.

In prima ședință sunt clarificate nevoile și așteptările clientului de la terapie; după ce acestea sunt analizate în funcție de cât sunt de realiste și de măsura în care terapeutul are competențele necesare de formare (terapeuții pot avea formări diferite, anumite competențe), sunt stabilite obiectivele terapiei, numărul aproximativ de ședințe pentru început și care ar fi schimbarea pentru client care ar reflecta că nevoile sale de la terapie au fost îndeplinite. 

Ulterior primei ședințe, psihoterapia online urmează cursul psihoterapiei tradiționale, cea din cabinetul terapeutului, cu stabilirea programărilor pentru ședințele viitoare.