Psihiatrie adulți

Psihiatru - sedințe si consultații la un click distanță

consiliere clinica aproape

Ce este psihiatria și cum funcționează?

Psihiatria este domeniul medical care se ocupă cu sănătatea mintală, prevenția, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor mintale, emoționale și de comportament. Tulburările psihice pot afecta majoritatea aspectelor din viața unei persoane, cum ar fi: activitatea fizică, comportamentul, emoțiile, gândurile, percepția, relațiile interpersonale, sexualitatea, activitatea profesională și timpul liber. Aceste tulburări pot avea ca sursă o combinație de factori: biologici, psihologici și sociali. 

Orice problemă are cel puțin o soluție și viața poate fi o experiență frumoasă atunci când ești dispus să lucrezi cu tine, să te eliberezi de ceea ce te împovărează. Indiferent dacă vorbim despre o tulburare mintală sau dificultatea de a face față problemelor zilnice, suportul de specialitate este cel care va face diferenţa. 

Contextul actual generează în fiecare dintre noi diferite emoţii, precum frică, stări de anxietate, nesiguranţă, incertitudine. Unii trăiesc pentru prima dată astfel de emoţii, iar alţii le trăiesc la o intensitate mult mai mare din cauza evenimentelor cu care ne confruntăm în ultimii ani.

Ce condiții sunt tratate de psihiatrie?

Se recomandă o consultație psihiatrică atunci când există simptome precum:

 • Sentimente de tristețe persistentă
 • Modificarea nivelului de energie
 • Probleme cu memoria și atenția
 • Dificultăți de concentrare, de a lua decizii
 • Sentimente de inutilitate
 • Gânduri la moarte
 • Tulburari de somn ( insomnia, hipersomnie)
 • Atacuri de panica
 • Anxietate generalizata
 • Anxietate sociala
 • Burnout
 • Probleme de alimentatie (mancatul emotional, bulimie, anorexie)
 • Tendinta spre agresivitate
 • Timiditate excesivă
 • Tulburari de dinamica sexuala
 • Tulburare de personalitate (paranoida, schizoida, schizotipala, borderline, histrionica, narcisica)
 • Reacții adverse ale medicamentelor psihiatrice
 • Răspuns nesatisfăcător la tratament
 • Întreruperea unui tratament psihiatric.

Beneficiile psihiatriei și a consultării cu un medic psihiatru

Pentru asigurarea celei mai potrivite intervenții, în cadrul Clinica Aproape ne propunem o abordare integrată și sistemica unică, în cadrul căreia medicul psihiatru colaborează, în funcție de caz, cu psihologul clinician și cu psihoterapeutul, personalizând abordarea terapeutică în funcție de particularitățile psihologice și de structura de personalitate ale clientului nostru. Prima ședință se derulează sub forma unor întrebări puse de psihiatru pentru a cunoaște mai bine simptomele pacientului. Acesta trebuie să răspundă cât mai onest și mai detaliat posibil. De asemenea, este recomandat ca și pacientul să pună întrebări. În cadrul consultului psihiatric, vei putea afla răspunsuri la întrebări care te macină de mult timp, vei putea verifica un eventual diagnostic, vei primi explicații clare și complete despre cum să gestionezi cât mai bine problema cu care te confrunți și e posibil să începi un tratament pentru a ieși din acest impas.

Cum te poate ajuta un medic psihiatru să-ți gestionezi problemele psihice

Apelăm la un medic atunci când ne dorim să avem un diagnostic clar înainte să începem să tratăm sau, dimpotrivă, când vrem să excludem un diagnostic cu certitudine pentru a nu pierde timp prețios cu interventii costisitoare și inutile. Se întâmplă deseori ca unele afecțiuni să pară din sfera psihiatrică, dar să țină de fapt de neurologie, genetică, endocrinologie, alergologie sau de alte specialități. Medicul este cel mai în măsură să facă ceea ce se numește diagnostic diferențial, adică să orienteze pacientul către investigații suplimentare atunci când este cazul.
Deși nu este obligatoriu ca pacientul să plece cu o rețetă pentru tratament medicamentos, în urma consultației, este foarte important că acesta să aibă un plan clar de urmat, împreuna cu medicul psihiatru. În cazul unei medicamentații prescrise, contrar percepţiilor populare, aceasta nu “te face leguma”, nu şterge conştientizarea problemelor ci, ameliorează funcţiile cognitive, scade nivelul de anxietate, permiţând astfel pacienţilor să-şi înţeleagă şi să-şi poată exprima mai bine emoţiile, sentimentele, facilitând astfel un proces de introspecţie în psihoterapie. Tratamentul medicamentos este ajustat pe parcurs pentru a diminua cât mai mult orice efecte nedorite.

Cum să alegi un medic psihiatru potrivit pentru nevoile tale

Primul pas spre echilibrul și sănătatea ta mintala este să ceri ajutor. Fie că alegi să mergi la un psiholog sau un psihiatru, ești deja pe drumul cel bun. Specialistul ales va ști să te ghideze spre ajutorul de care ai nevoie și să-ți indice suportul de care ai nevoie. 

Medicii noștri ajută fiecare pacient în parte să-și folosească cât mai bine resursele și abilitățile proprii pentru a depăși problema cu care se confruntă. În cazul afecțiunilor severe, membrii familiei pot beneficia și ei de consiliere și psihoeducație, pentru a-l ajuta pe pacient să respecte tratamentul și să-l susțină în perioadele dificile.

Consultații psihiatrie - discută cu un specialist!

Psihiatrie – primul pas spre echilibrul și sănătatea ta mintala este să ceri ajutor. Nu trebuie să faci față lucrurilor pe cont propriu!

Întrebări frecvente despre psihiatrie

Diferență principala este aceea că psihiatrul are formare medicala, se ocupă în special de patologie și este abilitat să recomande tratament medicamentos. Psihologul poate avea specializări diverse și lucra în diferite domenii cum ar: transporturi, judiciar, organizațional, educațional, clinic.

Vom identifica impreuna simptomele si starea ta, investigând si analizand toate dimensiunile vieții (afectivitate, personalitate, alimentație, somn, cogniție, evenimente majore etc.), pentru a putea stabili un diagnostic complet. Ulterior, acordam timp consilierii și stabilirii unei legături între evenimentele din viața ta și apariția simptomelor psihice, în măsura în care ai deschiderea si disponibilitatea de a vorbi deschis. Vom încheia prin stabilirea împreună a unui plan de interventie.

Medicii psihiatri folosesc o gamă largă de tratamente, incluzând diverse forme de psihoterapie, medicamente şi spitalizare, în funcţie de nevoile fiecărui pacient.

In acelasi fel in care medicul de familie poate prescrie medicamente pentru pacientii cu hipertensiune arteriala sau probleme tiroidiene, psihiatrul poate prescrie o serie de medicamente care sunt eficiente impotriva bolilor mintale, cum ar fi depresia, tulburarea maniaco-depresiva, atacurile de panica, tulburarile anxioase, tulburarile obsesiv-compulsive si schizofrenia.

Psihiatrii utilizeaza medicamente atunci cand evaluarea completă a pacientului sugerează că medicaţia ar putea corecta anumite dezechilibre chimice de la nivel cerebral presupuse a fi implicate în unele tulburări mentale. Psihiatrii utilizeaza de obicei medicatia în asociere cu psihoterapia.

Tulburările mintale pot fi definite ca fiind dereglări funcționale ale creierului, produse de interacțiunea complexă dintre factori externi (stres, dificultăți familiale sau profesionale) și factori interni (istoria personala, predispoziții genetice, etc.). Semnele pot fi multiple și diferă de la o situație la alta. Printre cele mai întâlnite, sunt stările inexplicabile de teamă, tristețea inexplicabilă, pierderea capacității de a simți placere, furia, insomniile, oboseală, obsesiile, pierderile de memorie, tulburări de performanță sexuală, gânduri suicidare.

Încearcă aceste teste gratuite pentru anxietate și depresie și află daca ai nevoie de ajutorul unui specialist.