Cauti servicii de consiliere pentru adolescenti? La Clinica Aproape poti gasi terapeutul de care ai nevoie.
Adolescenta este trecerea de la copilarie la maturitate, e tot ce se intampla in anii aceia de schimbari mari si provocari uriase. Este o perioada vitala care va determina cum anume va fi „omul mare” de peste cativa ani.
Adolescentii pot avea nesigurante monumentale. Si se pot naste uneori, practic, din orice. Din refuzul de a fi acceptat intr-un grup, intr-o zi oarecare, la o iesire oarecare. Cum de altfel, si performanta scolara, dinamica bizara a relatiilor cu colegii si prietenii sau problemele adultilor din familie pot avea efecte dramatice asupra adolescentilor.
Criza COVID-19 a afectat psihologic persoanele de toate varstele, dar un grup afectat special este cel al adolescentilor. Pentru ei, riscul de anxietate si depresie a crescut exponential in pandemie.
Psihoterapie adolescenti/ tineri - Bucuresti
Schimbarile emotionale prin care trece un adolescent sunt de necantarit uneori si pot avea triggeri biologici si sociali, asa ca e posibil sa observi:
- Dificultati de concentrare
- Comportament de auto-vatamare sau auto distructiv
- Acum e in dispozitie buna, acum i se poate schimba radical dispozitia, absolut imprevizibil
- Se plange, din ce in ce mai des, de dureri de stomac, dureri de cap
- Ganduri ciudate, credinte, sentimente sau comportamente neobisnuite
- Acum e in dispozitie buna, acum i se poate schimba radical dispozitia, absolut imprevizibil uneori, iar aceste urcusuri si coborasuri emotionale pot duce la conflicte sporite si dificultate de a-si exprima emotiile
- Consum repetat de alcool si/sau droguri
- Are din ce in ce mai multe indoieli si o stima de sine scazuta
- Are sentimente puternice si emotii foarte intense in momente diferite
- Stari depresive si ganduri negre legate de moarte
- Lucruri pe care ai sentimentul ca nu le-ar fi bagat de seama pot deveni de-o importanta insuportabila
- Are ingrijorari nefondate, fobii care stau in calea vietii de zi cu zi, la scoala sau in grupurile de socializare
Cercetarile arata ca adolescentii chiar vor sa vorbeasca cu parintii lor – in special despre subiecte dificile, dar ei cred sau chiar se tem ca parintii lor sunt inabordabili pe subiectele “grele” si nu vor avea deschiderea pentru acestea.
Specialiștii noștri:
Întrebări frecvente despre psihoterapie adolescenti
Psihoterapia copilului și adolescentului se referă la practicarea principiilor şi tehnicilor psihoterapiei cu scopul de a modifica şi rezolva problemele emoţionale, cognitive, comportamentale şi relaționale la copii.
Psihoterapia oferă copiilor un spațiu securizant și implică ascultarea empatică din partea terapeutului pentru a-i ajuta să își înțeleagă propriile gânduri și sentimente, să găsească soluții noi la problemele de zi cu zi, să își dezvolte încrederea în sine.
De ce este necesară psihoterapia adresată în mod special copiilor și adolescenților? Pentru că există o serie de diferențe față de psihoterapia adultului. În primul rând, se diferențiază de psihoterapia adultului pentru că trebuie adaptată vârstei și nivelului de dezvoltare – preșcolar, școlar, adolescent.
De asemenea, copiii și adolescenții își exprimă problemele de cele mai multe ori mai degrabă prin comportamente decât prin cuvinte, nu reușesc să comunice clar nevoile, fricile, dificultățile și dorințele lor. Trebuie ajutați, comparativ cu adulții, să înțeleagă problemele, emoțiile și blocajele prin care trec și să descopere soluții potrivite.
Bunăstarea emoțională și fizică a copiilor este preocuparea dintâi a părinților. Însă dacă sănătatea fizică este mai ușor de monitorizat de către părinți pentru că problemele sunt de obicei vizibile sau copiii le pot verbaliza, nu același lucru se întâmplă și legat de sănătatea emoțională.
Părinții se orientează sau sunt orientați spre evaluare psihologică și psihoterapie când observă modificări în dispoziția și comportamentul copiilor lor: aceștia sunt triști sau apatici, au crize de furie, plâng ușor sau sunt mai iritabili, au dureri de cap frecvente, stări de greață, încalcă regulile sau au probleme la școală, au tendința de a intra în conflicte sau se retrag și sunt mai puțin comunicativi, au poftă de mâncare scăzută, se concentrează mai greu sau tind să petreacă mult timp folosind telefonul sau calculatorul.
Psihoterapia adolescentului este o formă de tratament care poate ajuta copiii și familiile lor să înțeleagă și să rezolve probleme, să modifice comportamentul și să facă schimbări pozitive în viața lor.
Există mai multe tipuri de psihoterapie care implică abordări diferite, tehnici și intervenții diverse. În prima ședință, este invitată întreaga familie pentru a înțelege istoricul familiei și al dezvoltării copilului în primii ani de viață, provocările prin care trec în prezent și în ce fel sunt afectați de ceea ce se întâmplă.
Apoi, de cele mai multe ori, psihoterapia se desfășoară sub forma ședințelor individuale cu adolescentul îmbinate cu ședințe cu părinții și ședințe în care participă întreaga familie.
Simptomele și problemele pentru care copiii și adolescenții au nevoie de psihoterapie sunt de obicei modul în care reușesc să exteriorizeze suferința, nefiind capabili să își pună în cuvinte durerea și neștiind cum să o înțeleagă și gestioneze.
Terapie pentru adolescenti - discuta cu un specialist.
Orice problema de sanatate emotionala este mai usor de tratat daca este abordata din timp. Nu trebuie sa iti fie teama sau rusine sa apelezi la un ajutor specializat, cand vine vorba de adolescentul tau. Ca parinte, este datoria ta sa comunici cu el despre ce il macina si sa nu il lasi sa se inchida in sine.
Teste gratuite
Încearcă aceste teste gratuite și află daca ai nevoie de ajutorul unui specialist.