“Sadness is a deep sorrow and joy is pure ecstasy”. Conform experienței personale, așa este percepută de către Elena Herdieckerhoff, starea emoțională a unei persoane hipersensibile și modul în care resimte impactul emoțiilor:
https://www.youtube.com/watch?v=pi4JOlMSWjo
Ea ne sugerează să ne imaginăm cum este să fim în osmoză permanentă cu tot ceea ce se află în jurul nostru. Chiar și o mica introspecție cu privire la acest aspect ne arată faptul că pentru persoanele hipersensibilile, realitatea propriei vieți și a celor din jur este caracterizată de cuvinte precum melancolie profundă, empatie exagerată, dorința constantă de a face bine lucrurile, perfecțiune și o căutare permanentă a sensului. Indiferent că vorbim despre viața personală, de carieră, de relații, pentru persoanele hipersensibile totul trebuie să aibă o anumită valoare care să fie compatibilă, desigur, cu propriul univers interior.
Ce înseamnă să fii HSP?
Hipersensibilitatea nu este o boală sau o dereglare psihică sau fizică. Aproximativ 15%-20% din populație sunt persoane hipersensibile (HSPs). Atunci când ne referim la un răspuns fizic, aceasta este reprezentată de fapt de o reacție imunitară excesivă care se face direct responsabilă de apariția unor tulburări sau leziuni la un anumit antigen (este definit ca fiind substanța străină organismului, susceptibilă să declanșeze o reacție imunitară, provocând astfel formarea de anticorpi). Antigenul poate fi un virus, un corp străin, o bacaterie sau un eveniment, un gând, prezența unei anumite persoane, un anumite context social, o melodie etc.
Hipersensibilitatea poate fi de mai multe feluri:
- Hipersensibilitatea de gradul I care se mai numește anafilaxie sau hipersensiblitate imediată. În plan fizic, se manifestă prin apariția urticariei, șocului anafilactic, edem sau astm, iar în plan emoțional, odată cu apariția stării de panică, frică la ”întâlnirea” cu antigenul, pot apărea diareea, crampele abdominale, tahicardia, dermatita.
- Hipersensibilitatea de gradul al II-lea mai este numită și citotoxică. În cazul acesteia, în plan fizic, are loc distrugerea celulelor organismelor prin mecanisme autoimune sau prin tratamente (de exemplu, antibioticele, antihipertensoarele sau antipaludicele). Pe de cealaltă parte, în plan psihic, vorbim despre expunerea îndelungată la o emoție, un mediu toxic, un gând tulburător sau la evenimente traumatizante, dar care nu s-au finalizat într-o manieră tragică. Cel mai probabil, în timp, astfel de expuneri duc la bolile autoimune.
- Hipersensibilitatea de gradul al III-lea se mai numește și semiîntârziată. În plan fizic, este vorba despre depunerea progresivă a anticorpilor asociați cu expunerea la antigenii lor pe pereții vaselor de sânge. În timp, aceștia produc leziuni și duc, de exemplu, la alveolita alergică. În plan psihic, ne referim la tiparele de acțiune sau la modelele comportamentale. Acestea se activează în funcție de anumiți triggeri (atitudinea defensivă a unei persoane, intoleranța alteia, comportamentul distant al partenerului de viață, modul în care prietenii ne critică sau ne condiționează etc).
- Hipersensibilitatea de gradul al IV-lea sau cea întârziată se referă, în plan fizic, la apariția reacțiilor inflamatorii importante din corp, de exemplu, eczema de contact sau alergiille microbiene. În plan psiho-emoțional este vorba despre anumiți antigeni care își au originea în trecutul nostru și care ne impactează și prezentul, dar fără ca noi să fim conștienți de ceea ce se întâmplă. Aici este vorba despre ceea ce se numește psihogenealogie și modul în care sunt transmise la nivel inconștient, traumele și evenimentele, de-a lungul generațiilor.

Sensibilitatea extinsă în relațiile interumane
Persoanele hipersensibile ”se luptă” ,în permanență, cu amalgamul de emoții. Tot ceea ce resimt chiar și în situații lipsite de impact pentru propria existență, este dus la nivel extrem. Se spune că aceste persoane sunt mult mai conștiente de sine, de ceea ce se petrece în interiorul lor și astfel sunt mult mai ușor afectate de toate subtilitățile lumii. Printre caracteristicile personalității lor putem regăsi:
- teama să nu fie rănite, respinse, judecate, insultate, criticate
- viziunea dramatică și melancolică asupra vieții, de tristețe existențială
- focusarea pe găsirea idealului în orice sector al vieții
- imaginea de sine este una negativă, iar stima de sine scăzută
- de obicei, adoptă o atitudine agresivă și sunt în defensivă
- tolerează foarte greu comportamentul ignorant al celor din jur și se simt ușor jignite de lipsa de politețe
- au tendința de a exagera ceea ce fac sau spun cei din jur, tocmai din cauza faptului că sunt foarte ușor de insultat
- resimt la un nivel profund nedreptățile care se întâmplă în lume
- preiau, chiar și la nivel somatic, stările afective ale celor cu care intră în contact
- acționează prin prisma emoțiilor
- prezintă o hipersensibilitate senzorială
- procesează la un nivel profund datele din jurul lor
- sunt predispuse către atacuri de panică, fobii, anxietate socială
Strategii de coping pentru persoanele HSP
Oricât de dificil poate părea, chiar și persoanele hipersensibile au superputeri, ca noi toți ceilalți. Ele pot folosi propriile slăbiciuni ca un fel de unelte care să le ajute să facă lumea mai acceptabilă pentru sine și să ducă o viață armonioasă. Persoanele hipersensibile pot să:
- Devină mai conștiente de sine și de propria sensibilitate și sa facă din această recunoaștere o primă etapă a acțiunii care să vizeze propriul confort emoțional. Marele avantaj pe care îl au: – este intuiția care lucrează la cote maxime. Aceasta le poate feri de momente de dezamăgire și le poate face mai conștiente de mediul în care se află sau de persoanele cu care interacționează
- Empatia exagerată poate fi folosită precum o armă extraordinară în a-i ajuta pe cei din jur. Atât timp cât sunt conștiente de tot ceea ce trăiește cel de lângă ele, și modul în care vor încerca să îl aline/ajute va fi unul autentic și de fapt, asta este exact ceea își doresc persoanele hipersensibile
- Să își construiască anturaje sau ”instrumente” care să le susțină starea de siguranță de care au nevoie
- Să încerce să își dea seama dacă modul în care se simt le aparține sau este de fapt o trăire, o emoție pe care au preluat-o de la cei din jur, într-un context dat. Această departajare, să îi spunem așa, le poate ajuta pe persoanele hipersensibile să se liniștească și să își armonizeze echilibrul emoțional.
- Să practice sport, meditație, yoga, exerciții de antrenare a conștientului. Acestea ajută la eliminarea stresului și la conservarea stării de seninătate în fața cumulului de factori ce pot fi percepuți ca fiind antigeni.
Referințe:
- https://hsperson.com/test/
- Elaine N. Aron, The Highly Sensitive Person: How to Thrive When The World Overwhelms You, Bantam Double Dig Dell Publishing Group, New York, 2017
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4086365/
- https://www.healthline.com/health/mental-health/plants-self-care#Find-out-which-plant-is-calling-to-you-based-on-your-personality
Un răspuns