Dinamica și proveniența rușinii în relația părinte-adolescent

Dinamica și proveniența rușinii în relația părinte-adolescent
Conținut articol

Cercetările privind rușinea și vinovăția s-au concentrat în principal asupra copilăriei și se știe relativ puțin despre cursul și implicațiile acestor emoții pe toată durata vieții. Având în vedere că rușinea și vinovăția sunt legate de modul în care cineva este perceput și evaluat de alții, aceste emoții pot suferi schimbări importante în timpul adolescenței, atunci când crește reactivitatea emoțională la mediul social. Într-adevăr, în timpul adolescenței, îngrijorarea față de evaluarea socială crește semnificativ în comparație cu copilăria, iar sensibilitatea la stimulii relevanți este mai mare decât la copii și adulți. Prin urmare, în timp ce rușinea și vinovăția apar mai devreme în timpul copilăriei, ele pot suferi schimbări importante în timpul adolescenței, luând forme adaptive sau maladaptive.

Familia rămâne unul dintre cele mai importante sisteme de relații la vârsta adultă și oferă o bază importantă pentru sănătatea mintală pe tot parcursul vieții. Coeziunea disfuncțională a familiei poate promova probleme de adaptare la adolescenți și ar putea afecta, de asemenea, conceptul de sine și strategiile pentru a face față stresului emoțional. 

În cartea lor strălucitoare, ”Parenting from the Inside Out”, Daniel Siegel, MD, și Mary Hartzell, MD., discută despre ceea ce ei numesc o ruptură toxică în relația părinte-copil și despre rușinea părintească, precum și de inducerea rușinii la copil. Ei definesc o ruptură toxică ca fiind una care dăunează în mod activ sentimentul de sine al copilului, adesea aceasta fiind un rezultat al unui părinte care își pierde controlul asupra propriilor emoții și amenință țipând și urlând. Copilul internalizează rușinea și începe să se gândească la sine ca fiind “bad” (un copil rău) sau “worthless” (un copil care nu merită iubire, afecțiune, susținere, încredere). 

Siegel și Hartzell notează că de multe ori părinții dețin rușinea ca rezultat al ”tratamentului” pe care l-au primit în copilărie, o stare care produce deturnarea inconștientă de la propriile emoții și facilitează pierderea din vedere a copilului în momentele tensionate. Copilăriile nefericite și experiența de viață a fiecăruia dintre noi oferă întotdeauna cadrul unui ciclu oribil care poate fi oprit numai dacă ajungem să devenim conștienți de ceea ce se întâmplă și de eforturile concentrate pe care le depunem pentru a repara ruptura. 

Adolescența este o etapă importantă de dezvoltare atât pentru rușine, cât și pentru dereglarea emoțiilor (Szentágótai-Tătar și Miu, 2016). Sentimentele de rușine ar putea apărea mai frecvent la adolescenți datorită importanței sporite a feedback-ului social (de exemplu, la egal la egal) (Gilbert and Irons, 2008).

În procesul de autoreglare, rușinea generată din exterior devine acel ochi intern care compară și evaluează în permanență eul și relația și ajungem să generăm rușinea din interior, pentru a ne autoregla în relație, evitând să rănim. Părinții au multe moduri de a spune „nu“. Toate generează rușine. Însă este rușinea mereu ceva rău? Nu. Este o modalitate de reglare. Devine nocivă atunci când modul părintelui de a spune „nu“ este echivalent cu critica intensă, suspendarea pe termen lung a relațiilor, abandon chiar și temporar, umilire, rușinare voită, amenințare, abuz fizic, psihologic, emoțional etc.

Despre rușine

Rușinea devine acea emoție toxică, destabilizatoare, în fața căreia ne găsim blocați, înghețați și lipsiți de resurse, căreia nu îi putem răspunde. A putea gestiona rușinea este calea către a trăi o viață plină de emoții coerente, într-un mod autentic și plin de vitalitate, căci rușinea este un inhibitor universal al emoției.

Rușinea este intrapsihică, dar este îndeosebi interpersonală, relaţională și socială.

Ruşinea este încă de la începutul vieţii o emoție intensă impusă copilului din afară, dinspre adulţi, părinţi/educatori, dinspre grupul familial social de apartenenţă.
Polaritatea ruşine-sprijin/suport, atunci când este funcțională şi sanogenă, permite copilului/persoanei să se încredințeze în relația cu celălalt, să-și cunoască limitele, să-și dezvolte autonomia, favorizează creșterea. Rușinea, în forma sa sanogenă, normală, este utilă în viața cotidiană, în mediul familial, social, de apartenență.
Dar când polaritatea rușine-sprijin/suport este defectuoasă, raportul este nociv, maladiv, se creează legături de rușine (conexiuni ale rușinii cu părți ale Sinelui persoanei, clivate, neintegrate și neasumate), iar rușinea ca afect devine internalizată și integrată în convingerile și credințele fundamentale despre sine și despre relațiile umane.
Rușinea maladivă, odată instalată, poate fi o poartă către alte emoții de control. Rușinea este impusă copilului provocându-i angoase, în special cea de a fi abandonat. Într-adevăr, adulții au fiecare o viață privată, prieteni, diverse relații profesionale, uneori și alți copii. Dar un copil foarte mic depinde în totalitate de părinții săi: pentru hrana și îngrijirea sa, dar și pentru nevoile sale intelectuale și emoționale. Acesta este motivul pentru care copilul este deosebit de sensibil la angoasa provocată de rușine și de umilință.

Rușinea este o autoevaluare aversivă deoarece reprezintă o devalorizare globală a sinelui. Conceptul de rușine nu trebuie confundat cu vinovăția care evaluează o acțiune defectuoasă a unui comportament. Conform acestei conceptualizări, aceste două emoții se pot distinge prin gradul de stabilitate și globalizare a atribuțiilor în urma unui eveniment negativ. Persoanele care tind să-și vadă eșecurile ca produse ale unei trăsături interne, stabile și globale sunt mai predispuse să experimenteze rușinea. (Tracy and Robins, 2004; Carpenter et al., 2016). Având în vedere aceste procese care stau la bază, nu este surprinzător faptul că rușinea, emoție care implică un asalt inerent asupra trăsăturilor de bază ale sinelui, duce la un comportament de evitare mai mare, cum ar fi retragerea, negarea sau evadarea. Vinovăția, pe de altă parte, implică mai multe atribuţii specifice comportamentului şi poate duce la mai multe acţiuni reparative, cum ar fi scuze şi încercări de a anula prejudiciul cauzat. 

Dinamica și proveniența rușinii în relația părinte-adolescent

Este important de remarcat faptul că rușinea și vinovăția nu sunt întotdeauna strict adaptative sau maladaptative, așa cum sunt adesea prezentate în literatură (Manion, 2002; Leach, 2017). Într-adevăr, rușinea s-a dovedit a fi asociată cu o creștere a dorinței de auto-îmbunătățire și a comportamentului cooperativ atunci când contextul situațional permite acest. Mai mult, o meta-analiză a arătat că rușinea este asociată cu orientări constructive de abordare, atunci când eșecul care a declanșat emoția este privit ca fiind remediabil (Leach and Cidam, 2015). Mai mult decât atât, rușinea asociată cu eșecurile morale poate duce, de asemenea, la răspunsuri prosociale, atunci când sentimentul de rușine se referă la un anumit defect personal, mai degrabă decât la întregul sine. În mod analog, vinovăția poate fi înțeleasă și ca un răspuns maladaptiv atunci când este cauzată de o percepție distorsionată a responsabilității în situații ambivalente sau situații asupra cărora o persoană nu are control. În concluzie, rușinea și vinovăția pot fi atât răspunsuri adaptative, cât și maladaptative la experiențele de eșec, în funcție de context și de cognițiile însoțitoare.

Relația părinte-adolescent și dinamica rușinii

Psihologii disting între rușine și vină, deși ambele sunt considerate emoții care au la bază conștiința de sine.“ Dintre cele două, ruşinea este mai toxică şi are un alt fel de putere de a rămâne; în timp ce vinovăţia emană dintr-un comportament specific, ruşinea implică sinele central. Interesant, potrivit studiilor de cercetare, în timp ce vinovăția poate facilita empatia, rușinea perturbă capacitatea de a empatiza”. Cercetătorii ne spun că “rușinea se concentrează în mod inerent egocentric pe un bad self – sine rău. Indivizii în chinurile rușinii se întorc spre interior și, prin urmare, sunt mai puțin capabili să-și concentreze resursele cognitive și emoționale asupra celorlalți.”

Adolescența este un moment important, dar provocator pentru dezvoltare. Pe măsură ce abilitățile cognitive cresc, sinele devine mai diferențiat și mai abstract. Acest proces de dezvoltare poate fi, de asemenea, însoțit de incertitudine, care poate duce la fluctuații în autoevaluare (de exemplu, rușine), împiedică reglarea emoțiilor, și poate da naștere în cele din urmă la probleme de sănătate mintală (Harter, 2006; Szentágótai-Tătar și Miu, 2016; Parise et al., 2019). Problemele emoționale și comportamentale în adolescență prezintă un risc grav pentru sănătate la nivel mondial. În ciuda importanței crescânde a relațiilor de la egal la egal în timpul adolescenței, familia rămâne unul dintre cele mai importante sisteme de relații din această perioadă (Laursen și Collins, 2009). Funcționarea familială este crucială pentru bunăstarea tinerilor, iar disfuncția în mediul familial poate promova psihopatologia.

Este important de înțeles că orice relație este în ambele sensuri, se dezvoltă din ambele sensuri, indiferent despre ce tip de relație vorbim. Cu atât mai mult, atunci când vine vorba despre copii, este de înțeles faptul că aceștia sunt vulnerabili și au nevoie din partea părinților de ghidaj, afecțiune și susținere, chiar și în acele momente în care părinții sunt încercați de emoții dificil de integrat precum furia, vinovăția, rușinea. Dacă noi ca părinți nu reușim să înțelegem de unde vin aceste emoții, nu vom face decât:

  • Să le creăm copiilor cadrul perfect de a le experimenta și ei
  • Să le transmitem modele de comportament care nu sunt funcționale
  • Să ne îndepărtăm de ei pentru că aceste emoții neînțelese și neintegrate, asta fac… ne îndepărtează de proprii copii
  • Să îi forțăm să stea departe de noi și de rușinea noastră și implicit, a lor
  • Să nu fie capabili să își înțeleagă propria rușine, să o înțeleagă și să o accepte

Studiile indică faptul că atât comportamentele abuzive, cât și asprimea părinților îi fac pe indivizi mai predispuși să se simtă rușinați de-a lungul vieții. Unele dintre aceste situații au fără îndoială legătură cu faptul că, uneori, comportamentul părinților includ acțiuni care sunt fie menite în mod deliberat să rușineze copilul pentru ca acesta să se comporte diferit sau mai bine într-un cadru social sau sunt rezultatul incapacității părinților de a-și gestiona propriile emoții. 

În timp ce impulsul de a nega sau de a ascunde este extrem de puternic, rușinea totuși erodează părți din personalitatea celor care o trăiesc. Studiile ne arată că indivizii predispuși la rușine experimentează o furie intensă, exprimă acea furie în moduri volatile și distructive și fac tot ce pot pentru a externaliza vina. Totodată, abilitatea lor de a se menține în relații este profund afectată. 

Copiii ai căror părinți nu le oferă o autonomie adecvată în situații emoționale nu au practica necesară pentru a-și stăpâni capacitatea de a-și regla emoțiile (Southam-Gerow și Kendall, 2002). Mai mult decât atât, părinții care tind să manifeste comportamente de control sau de supraprotecție atunci când copiii lor sunt în suferință emoțională îi descurajează pe copii să experimenteze diferite strategii de reglare a emoțiilor și să dezvolte strategii adecvate pentru a regla emoțiile negative (Fox calkins, 2003). Dimpotrivă, părinții care acceptă și răspund în mod corespunzător copiilor, atât în fața exprimării de emoții pozitive, cât și negative creează un mediu familial care încurajează copiii să-și comunice liber sentimentele și, prin urmare, promovează dezvoltarea reglării emoționale adaptive. La un nivel mai larg, climatul familial arată o asociere directă cu reglementarea emoțiilor copiilor (Fosco și Grych, 2013). În plus, cercetările privind populația generală indică faptul că relațiile părinte-copil sunt diferite pentru băieți și fete. Fetele tind să fie mai puternic atașate și controlate de părinți decât băieții (Svensson, 2004), și fetele tind să fie mai rușinate în fața părinților atunci când comit acte de încălcare a regulilor (Svensson, 2004), ceea ce poate indica faptul că o relație pozitivă părinte-copil este un factor de protecție mai important pentru fete decât pentru băieți în asociere cu comportamentele problematice.

Rușinea este dificil de reglat și a fost legată de strategiile de reglare a emoțiilor “maladaptative”, cum ar fi suprimarea expresivă (Elison et al., 2006b; Schoenleber și Berenbaum, 2012; Szentágotai-Tătar și Miu, în, 2016). Suprimarea expresivă se referă la încercările individuale de a ne ascunde emoțiile după ce a fost declanșat un răspuns emoțional (Gross and John, 2003). Deși este necesar în anumite contexte, suprimarea expresivă este adesea considerată contraproductivă, deoarece poate intensifica, mai degrabă decât reduce, experiența subiectivă a emoțiilor negative în timp ce atenuează experiența afectului pozitiv. Aceste dificultăţi în reglarea emoţiilor se pot transfera apoi în alte domenii ale vieţii şi pot duce la o gamă largă de probleme emoţionale, comportamentale şi sociale (Morris et al., 2007; Riediger și Klipker, 2014). Într-adevăr, suprimarea expresivă s-a dovedit a fi asociată în mod semnificativ cu problemele internalizante și externalizate (de exemplu, simptome depresive și de anxietate, auto-vătămare, tulburări de alimentație, agresiune relațională; Gross and Cassidy, 2019). Într-un mediu familial dezangajat, suprimarea sau evitarea emoțiilor intense poate fi un mod adaptiv de a face față excitării emoționale, având în vedere că exprimarea deschisă a emoției ar putea fi ignorată sau chiar pedepsită (Repetti et al., 2002; Southam-Gerow and Kendall, 2002).

Părinţii servesc ca şi agenţi primari de socializare pentru copii, în special pentru morală și comportament prosocial (Eisenberg și Murphy, 1995). Lawford și colab. (2005) a explicat că adesea relația părinte-copil servește ca un context de-a lungul vieții pentru socializare. Noi, părinții, indiferent că alegem să ne implicăm într-un proces terapeutic pentru a lucra alături de un psiholog sau psihoterapeut cu propria rușine sau facem orice altceva în acest sens, suntem responsabili de cât, cum și ce le transmitem propriilor copii. Ei învață despre rușine prin noi și de aceea lecția aceasta atât de importantă trebuie să fie ”predate” cât mai corect.

Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te invităm să descoperi și alte articole pregătite de către specialiștii noștri