Starea noastră de bine este direct condiționată și influențată de interacțiunile pe care le avem cu cei din jur. Ne exaltăm sau ne calmăm din punct de vedere energetic cu fiecare interacțiune de care avem parte și de aceea este important să fim conștienți de modul în care comunicăm, de modul în care ne simțim în preajma anumitor persoane, de ce anume se întâmplă în interiorul nostru când cei din jur fac anumite gesturi…
Toate acestea sunt valabile în orice tip de interacțiune, dar sunt vitale atunci când avem de-a face cu persoane narcisice. Acestea, prin prisma trăsăturilor de personalitate narcisistă, sunt precum niște vampiri energetici care pot întoarce către propria persoana o oglindire care nu este reală, o oglindire care nu este despre noi, ci despre ei, o oglindire care ne poate face să ne simțim singuri, neajutorați, neînțeleși și aflați mai mereu pe punctul de a intra în bătălii fără sens, fără a avea însă nicio posibilitate de a le câștiga.
Gestionarea unei relații cu cineva care are trăsături de personalitate narcisistă ne poate afecta bunăstarea și sănătatea mintală. Termenul de narcisist este foarte des folosit la momentul actual. Cel mai adesea, este folosit pentru a descrie oameni care par concentrați pe sine, preocupați doar de ei înșiși sau manipulatori în raport cu oamenii din viața lor.
Trăsături de tulburare de personalitate narcisică
Indiferent de cât de multă prejudecată planează asupra narcisismului, este important să ne amintim că tulburarea de personalitate narcisică este o afecțiune legitimă de sănătate mintală care poate crea provocări semnificative pentru persoana care trăiește cu aceasta. Printre cele mai întâlnite caracteristici, la persoanele narcisice, putem regăsi:
- prezintă un sentiment accentuat al importanței de sine
- promovează o lume fantastică pentru a le spori sentimentul de grandoare
- au nevoie de laudă și admirație constante
- consider că dețin un sentiment al dreptății
- explorează oamenii fără rușine sau vinovăție
- nu le pasă de nevoile celorlalți
- prin prezența lor grandioasă, îi întimidează pe ceilalți
- monopolizează orice întâlnire sau interacțiune socială
Pentru a se complica și mai mult lucrurile, persoanele cu tulburare de personalitate narcisistă sau cu tendințe narcisiste sunt adesea foarte sensibile la feedback-ul celorlalți. Ele pot reacționa cu furie dacă sunt confruntate. De asemenea, pot deveni furioase dacă se simt disprețuite sau ignorate.
Tulburarea de personalitate narcisică (NPD) este o afecțiune complexă de sănătate mintală marcată de aroganță, grandiozitate și nevoie excesivă de atenție. Aceste simptome există pe un spectru de severitate, manifestând diferit în funcție de tipul de narcisism. Cu toate acestea, vom observa comportamente și atitudini consistente atunci când avem de-a face cu un narcisist. Dintre cei 0% până la 6,2% diagnosticați cu tulburare de personalitate narcisică, 50%-75% sunt bărbați.
Trauma din spatele comportamentului narcisic
Narcisismul este o trăsătură de personalitate care este adesea asociată cu auto-absorbția, un sentiment de îndreptățire și o lipsă de empatie față de ceilalți. Narcisismul este adesea văzut ca o trăsătură negativă și mulți oameni se întreabă ce tip de traumă îl provoacă. Din păcate, fiecare dintre noi vine cu un istoric de familie care de cele mai multe ori a pus bazele unei personalități cu tendințe narcisice. Nu este vina noastră pentru moștenirea emoțională, dar este responsabilitatea noastră să devenim conștienți de ea și să încercăm să ne vindecăm de urmele pe care le lasă în noi.
Trauma poate fi definită ca un eveniment sau o serie de evenimente care sunt stresante și copleșitoare din punct de vedere emoțional sau psihologic. Trauma poate fi trăită în multe moduri diferite și poate rezulta dintr-o gamă largă de experiențe. Câteva dintre cele mai comune tipuri de trauma sunt:
Traumă din copilărie
Trauma din copilărie este unul dintre cele mai comune tipuri de traume care pot contribui la dezvoltarea narcisismului. Traumele din copilărie pot lua multe forme diferite, inclusiv abuzul fizic, emoțional și sexual, neglijare și abandon. Copiii care suferă de traume dezvoltă adesea mecanisme de adaptare pentru a-i ajuta să facă față emoțiilor și sentimentelor copleșitoare care vin odată cu experiența. Aceste mecanisme de adaptare pot include dezvoltarea unui sentiment de drept, o nevoie de control și o lipsă de empatie față de ceilalți.
Traumă relațională
Trauma relațională poate contribui, de asemenea, la dezvoltarea narcisismului. Trauma relațională poate include experiențe precum trădarea unui partener, respingerea unei persoane importante sau pierderea unei persoane dragi. Persoanele care se confruntă cu traume relaționale pot dezvolta un sentiment de drept, o nevoie de control și o lipsă de empatie față de ceilalți ca o modalitate de a se proteja de durerea emoțională ulterioară.
Traumă de victimizare
Trauma de victimizare se referă la experiențele în care o persoană este victimizată de o altă persoană sau un grup de oameni. Acestea pot include experiențe precum agresiunea fizică sau sexuală, hărțuirea sau discriminarea. Și în acest caz, persoanele care se confruntă cu traume de victimizare pot dezvolta un sentiment de drept, o nevoie de control și o lipsă de empatie față de ceilalți, ca o modalitate de a se proteja de victimizarea ulterioară.
Traumă de identitate
Trauma de identitate se referă la experiențele în care sentimentul de sine al unei persoane este amenințat sau spulberat. Acestea pot include experiențe precum pierderea unui loc de muncă, un divorț sau o boală majoră. Oamenii care suferă de traume de identitate pot dezvolta un sentiment de îndreptățire, o nevoie de control și o lipsă de empatie față de ceilalți ca o modalitate de a-și proteja sentimentul de sine și de a-și recâștiga un sentiment de control asupra propriei vieți.
Tulburarea de personalitate narcisică și relațiile. Cum să facem față tendințelor narcisice ale celor din jur?
Persoanele fără NPD sau alte afecțiuni similare de sănătate mintală se gândesc de obicei la o relație ca la o ecuație dezinteresată. Este vorba despre a oferi ceva unei alte persoane fără a aștepta o rambursare imediată sau egală.
Acesta nu este de obicei cazul persoanelor cu trăsături de personalitate narcisică. Ele văd adesea relațiile ca fiind tranzacționale sau ceva care trebuie să le avantajeze. Într-adevăr, persoanele cu NPD sunt adesea fermecătoare, magnetice și convingătoare. Asta le poate face să pară irezistibile, chiar sexy. Dar adevărul este că oamenii cu trăsături narcisice au adesea relații tulburi, zguduite de gelozie, furie și abuz. O persoană cu NPD nu este întotdeauna capabilă de reciprocitatea necesară pentru relații sănătoase. Ele pot încerca să-și îndrepte neajunsurile sau eșecurile asupra celorlalți. Ele pot fi volatile și sensibile în argumente. În unele cazuri, pot folosi, de asemenea, minciuni sau manipulare pentru a evita responsabilitatea. Acest lucru poate lăsa de cealaltă parte a relației un partener epuizat. În loc să se apere sau să stabilească limite pentru propria lor bunăstare mentală, partenerii persoanelor cu NPD pot decide că este mai ușor să accepte cerințele și manipularea partenerului lor.
Confruntarea unei persoane cu NPD cu privire la comportamentele sale este rareori fructuoasă. În multe cazuri, persoana în cauză va încerca să își mențină avantajul și nu va fi deloc deschisă la ideea de a se schimba. De cele mai multe ori, lucrul cel mai înțelept pe care îl putem face în astfel de interacțiuni este să ne concentrăm pe propriile comportamente și propria stare de bine. Aceasta include stabilirea limitelor și construirea unui sistem de sprijin puternic format din prieteni, familie și profesioniști din domeniul relațional pentru a ne ajuta să navigăm printre suișurile și coborâșurile unei relații cu o astfel de persoană.
Cum să facem față tendințelor narcisice ale celor din jur?
1. Să înțelegem îndeaproape ce înseamnă o personalitate narcisică
Oamenii descriu adesea o persoană cu o personalitate narcisică ca fiind fermecătoare și simpatică ceea ce poate face ușor să trecem cu vederea unele dintre celelalte comportamente mai dăunătoare ale lor.
Cu toate acestea, este important să ne familiarizăm cu semnele NPD astfel încât acestea să fie mai ușor de recunoscut. Acest lucru ne poate ajuta, de asemenea, să înțelegem mai bine punctele forte și punctele slabe ale persoanei respective astfel încât să fim pregătiți să facem față tuturor provocărilor care apar. În plus, poate fi primul pas în a învăța să-i acceptăm așa cum sunt și în a stabili așteptări mai realiste despre relația pe care o avem cu ei.
2. Să ne construim în permanență stima de sine
Construirea unei stime de sine sănătoase poate face mult mai ușoară gestionarea comportamentelor potențial dăunătoare pe care le putem întâlni atunci când avem relații cu persoane narcisice. Angajarea constantă într-o conversație cu sine pozitivă, practicarea îngrijirii de sine și găsirea unui sistem de sprijin sănătos ne pot ajuta să ne dezvoltăm reziliența și să ne stimulăm stima de sine.
3. Să vorbim pentru sine
Indiferent de situația de viață în care ne aflăm, trebuie să le spunem celor din jur cum cuvintele și comportamentele lor ne influențează viața. Atunci când facem asta, este important să fim specifici și consecvenți în ceea ce privește lucrurile care nu sunt acceptabile pentru noi, cum ne așteptăm să fim tratați și care sunt acțiunile unde nu suntem dispuși să acceptăm compromisuri. Chiar dacă va exista claritate de la noi din acest punct de vedere, trebuie să ne pregătim pentru faptul că poate fi dificil pentru persoanele narcisice să înțeleagă sau să empatizeze cu sentimentele noastre.
4. Să stabilim limite clare
Este posibil să observăm că de multe ori sunt trecute anumite limite atunci când avem de-a face cu persoane narcisice. Ele asta fac. Stă în natura lor să facă asta. În loc să creăm un conflict legat de această realitate, datoria noastră este să fim clari și stricți cu privire la orice comportament inacceptabil pentru noi și să le comunicăm în mod clar celeilalte persoane. De asemenea, aplicarea acestor limite trebuie să fie cât se poate de reală prin darea de ultimatumuri pentru a ne asigura că suntem luați în serios.
5. Să ne exersăm abilitățile de a ne păstra calmul
A ne păstra calmul este o abilitate de care avem nevoie în orice context al vieții noastre, indiferent că este vorba de relații cu persoane narcisice sau nu. Respirația profundă, yoga sau meditația ne pot ghida spre o conectare cu sine mai profundă care atunci când are loc, ne face atenți la ce se întâmplă în interiorul nostru și ne ajută să venim spre exterior cu o atitudine relaxată, consecventă, caldă, calmă.
6. Să recunoaștem când avem nevoie de ajutor
Gestionarea regulată a unei relații cu cineva care are o personalitate narcisică poate afecta propria sănătate mentală și fizică. Dacă avem simptome de anxietate, depresie sau afecțiuni fizice inexplicabile trebuie să ne adresăm unui specialist. A avea grijă de noi înșine ne ajută să avem grijă și de cei din viața noastră!
7. Să găsim un sistem de asistență
Petrecerea prea mult timp într-o relație disfuncțională cu cineva care are o personalitate narcisică ne poate lăsa epuizați din punct de vedere emoțional. Petrecerea mult timp cu cineva care are o personalitate narcisică poate îngreuna să ne amintim cum este de fapt o relație sănătoasă în care
- ambii oameni ascultă și fac eforturi pentru a se înțelege
- ambii oameni își recunosc greșelile și își asumă responsabilitatea pentru ele
- ambii oameni simt că se pot relaxa și pot fi adevăratele lor sine în fața celuilalt
Dacă nu ne dorim să renunțăm la persoana respectivă, este important să înțelegem cât mai bine dinamica dintre noi pentru a o putea modifica spre binele amândurora, iar prietenii, familia, psihologul sau psihoterapeutul la care putem alege să mergem ne pot ajuta în acest sens. Persoanele narcisice au frecvent alte tulburări, cum ar fi tulburarea de consum de substanțe sau alte tulburări de sănătate mentală sau de personalitate. A avea o altă tulburare poate fi ceea ce determină pe cineva să caute ajutor de specialitate și noi le putem fi alături în acest proces.
De asemenea, este important să ne amintim că trăsăturile narcisice nu indică o problemă mai gravă de sănătate mintală. Este posibil ca unii oameni să manifeste anumite trăsături, cum ar fi iluzii de grandoare sau un sentiment de îndreptățire, fără ca acesta să fie rezultatul unei stări de sănătate mintale mai semnificative. Singura modalitate de a face distincția între trăsăturile aleatoare și o tulburare adevărată este printr-o evaluare cu un profesionist în sănătate mintală. Desigur, chiar și persoanele cu trăsături narcisiste ar putea beneficia de ajutorul unui profesionist în sănătate mintală. Indiferent de un diagnostic mai amplu, unele trăsături pot fi dăunătoare relațiilor, dezvoltării personale și bunăstării.
Referințe:
”Capcana narcisismului”, de Reinhard Haller
”Dezarmarea narcisistului”, de Wendy T. Behary
”Covert narcissism”, de Louisa Cox