Echilibru viata personala-profesionala a devenit mult mai mult decat un un simplu concept. Iar gasirea acestuia poate fi o adevarata provocare. Echilibrul dintre viata personala si cea profesionala este acea starea in care prioritizezi in mod egal cerintele carierei si cerintele vietii personale. Altfel spus, echilibru viata personala-profesionala reprezinta o stare de bine. Este momentul in care reusesti sa petreci timp suficient, atat cu familia, cat si cu prietenii si colegii de birou.Tot echilibru este si atunci cand decizi sa-ti aloci o sesiune de SPA doar pentru tine sau antrenamente la sala.
Cele mai obisnuite motive care conduc la un dezechilbru intre cele doua vieti sunt:
- Responsabilitati multiple la locul de munca
- Lucrul peste program
- Responsabilitati multiple acasa, mai ales daca seara esti asteptat de cei mici care au nevoie de o atentie deosebita din partea ta
Abordarea conceptului de echilibru viata personala-profesionala este diferit de la o persoana la alta, in functie de prioritatile si de angajamentelele fiecareia. De exemplu, un tanar absolvent de facultate si o mama cu doi copii se vor raporta diferit la acest echilibru.
7 tips&tricks despre cum sa-ti gasesti si mentii echilibrul viata personala-profesionala
1. Stabileste-ti prioritatile
Pentru a fi cu adevarat eficient si pentru a evita sa te imparti, trebuie sa-ti stabilesti prioritatile acasa si la birou.
La locul de muncă, ce abilitati doresti sa-ti dezvolti mai mult? In ce proiecte ti-ai dori sa te implici? Care sunt sarcinile pe care le-ai putea delega?
In ceea ce priveste viata privata, vrei sa petreci mai mult timp cu familia si prietenii tai? Sau iti doresti sa ai mai mult timp pentru tine si hobby-urile tale?
2. Noteaza-ti sarcinile pe o lista
Pentru a-ti atinge obiectivele este necesat sa fii organizat. De exemplu, realizarea listelor de sarcini te va ajuta foarte mult. Incepe ziua scriind tot ceea ce-ti doresti sa realizezi in ziua respectiva (ramanand realist), apoi apuca-te de treaba.
Bifeaza sarcinile finalizate pe masura ce le parcurgi si, la sfarsitul zilei, vei avea un sentiment de satisfactie si productivitate. Un alt punct important: transforma aceste liste de sarcini intr-o necesitate si respecta-ti programul de indeplinire al acestora indiferent ce s-ar intampla (cu exceptia cazurilor de urgenta, desigur).
3. Invata sa spui „Nu”
Daca ai deja mult de munca este inutil sa te supui si mai mult, acceptand sarcini noi. Reflecteaza si intreaba-te daca intr-adevar merita sa spui da si sa ajungi intr-o situatie imposibila doar pentru a-ti multumi seful si colegii. Explica motivele pentru care nu poti prelua alte task-uri in mod clar si sincer.
4. Invata sa delegi
Concentreaza-te doar pe cele mai importante sarcini si invata sa le delegi pe cele secundare:
- identifica sarcinile pe care le poti delega
- alege colegi competenti carora le poti incredinta
- discuta cu ei toate aspectele (obiective, termene si cerinte)
5. Detaseaza-te de telefon
La locul de munca, ca si acasa, esti in permanenta conectat la telefon pentru a citi un e-mail sau mesajele de serviciu. Sau pentru a afla ora urmatoarei intalniri sau pentru a-ti verifica conturile de Facebook sau de Instagram. Apelat constant prin notificari, creierul nu reuseste sa se concentreze, ceea ce te face total neproductiv si ineficient.
Pentru a performa bine si, prin urmare, pentru a evita munca suplimentara, trebuie sa te concentrezi asupra a ceea ce faci. Pentru a realiza acest lucru, opreste notificarile. Uneori, poti inchide chiar telefonul.
Acelasi lucru ar trebui sa se aplice si acasa. Dezactiveaza notificările profesionale, dar si diverse alerte de social media. Cand parasesti biroul, evita sa te gandesti la proiectele viitoare sau sa raspunzi la e-mailurile de serviciu. Ia in considerare posibilitatea de a avea un computer sau un telefon separat pentru serviciu. Astfel, il poti opri atunci cand iti inchei programul de munca. Profita din plin de momentele cu cei dragi in loc sa fii atasat de ecranul smartphone-ului tau.
6. Ai grija de sanatatea ta
Sanatatea ta fizica, emotionala si mentala, ar trebui sa fie una din principalele tale preocupari. Daca te lupti cu anxietatea sau depresia, cu siguranta vei avea nevoie de sesiuni de terapie. Ai grija sa le incadrezi in programul tau, chiar daca trebuie sa pleci mai devreme de la serviciu. Excesul de munca te va impiedica sa-ti imbunatatesti starea de sanatate.
Nu exista perfectiune in relatia viata personala-profesionala
Cand auzi „echilibru viata personala-profesionala” iti imaginezi probabil ca vei avea o zi extrem de productiva la locul de munca si ca pleci devreme pentru a petrece cealalta jumatate a zilei cu prietenii si cu familia. Desi acest lucru este ideal, nu este intotdeauna posibil.
Nu te lupta pentru programul perfect, lupta pentru unul realist. In unele zile, s-ar putea sa te concentrezi mai mult pe munca, in timp ce in alte zile s-ar putea sa ai mai mult timp si energie pentru a te bucura de hobby-urile tale sau pentru a petrece timp cu cei dragi. Echilibrul se realizează in timp.
Organizarea programului reprezinta un prim pas spre atingerea acestui echilibru. Pe cat posibil, incearca sa-ti faci un program clar, de la care sa nu te abati, cel putin pentru o saptamana. De exemplu, decide sa nu-ti verifici casuta de mailuri dupa ora 18.00. Sau in timpul pe care il petreci alaturi de copiii tai, sa fii acolo nu doar fizic, ci si cu mintea.
Cu siguranta vei observa schimbari de bine atat in relatiile cu cei dragi, cat si la locul de muncă. Aloca-ti timp pentru lucrurile care contează pentru tine. De asemenea, nu uita ca atunci cand esti implinit din punct de vedere personal, se observa imbunatatiri si pe plan profesional. Iar asta functioneaza si invers.
Un răspuns