Bullying-ul, o poveste dureroasa a zilelor noastre

anti-bully
Conținut articol

Ce se intampla cand se pierde contactul cu natura noastra plina de compasiune si ajungem sa ne comportam violent?

Multi copii dintre cei care ajung victima unei forme de bullying nu isi adreseaza intrebarea de mai sus in privinta celui care ii agreseaza, ci de multe ori considera ca ei sunt cei neadecvati, care nu se raporteaza potrivit la celalalt copil si care cred despre ei ca merita sa aiba parte de un astfel de comportament, de o astfel de “atentie”.

Victima este, in general, un copil anxios si nesigur pe sine, incapabil sa reactioneze si care atunci cand este atacat de ceilalti raspunde prin plans si retragandu-se din situatia respectiva, de multe ori, ca si cum nu s-ar fi petrecut. Copilul victima ii atrage ca un magnet pe agresori, care isi satisfac nevoia de putere si dominare. Unii pot deveni victima, pur si simplu, pentru ca sunt “altfel” (se imbraca altfel, vorbesc altfel, au putini prieteni sau apartin unei alte etnii, alte religii etc).

Cum ne afecteaza bullying-ul și cum putem lupta împotriva lui

Cercetarile arata ca victimele au, in general, prin preajma, parinti sau profesori excesiv de protectivi si, ca urmare, ele esueaza in a invata sa faca fata situatiilor conflictuale sau umilitoare. Majoritatea isi doresc aprobarea agresorului, chiar si dupa ce au fost respinse de acesta, unele continuand sa faca incercari, de cele mai multe ori nereusite, de a interactiona cu el. Bullying-ul cuprinde partea vizibila si invizibila a violentei, in aspecte mult mai profunde.

Fiecare dintre noi isi aminteste sau a auzit cel putin de cazul unui copil supus repetat la comportamente de violenta psihologica din partea altui copil (sau a unui grup de copii), fie ca e vorba de jigniri, amenintari, umiliri, violenta fizica sau hartuire cibernetica. Este un fenomen ce implica si determina suferinta cauzata de hartuirea verbala, atacul fizic sau alte metode subtile de coercitie (ex.: manipularea).

Bullying-ul este o agresivitate directionata spre un copil, fara a fi identificat in mod obligatoriu un scop. Studiile evidentiaza lipsa necesitatii unor emotii de furie, a unei provocari externe. Mai mult decat atat, acesta poate fi calificat drept o obisnuinta “rece” din partea agresorului. In acest sens, bullying-ul este diferit de agresivitatea reactiva, care implica accese de suparare ca reactii la amenintari reale sau percepute.

Bullying

Efectele negative ale bullying-ului asupra copiilor si adolescentilor

O scena de bullying se poate derula intr-o clasa, parc, curtea sau coridoarele scolii. De cele mai multe ori, agresorii aleg fie un loc in care sa agreseze victima la vederea tuturor, fie un loc ascuns prin scoala, loc de joaca.

Nu toti ne dam seama, insa, efectele bullying-ului asupra unui copil victima pot fi devastatoare, dar si de cat de multa nevoie de atentie si grija au copiii care sunt agresori.

Copii agresori „se cred superiori”, fiind influentati de un atasament deficitar, de inconsecventa aplicarii sau respectarii unor limite in cadrul familial, sunt marcati de evenimentele din viata lor si vor sa-i raneasca pe ceilalti, „ca sa fie toti la fel”. De cele mai multe ori nu au avut acasa niciun fel de reguli. O explicatie ar putea fi si faptul ca: „odata ce ai lovit pe cineva si iti place sentimentul, vrei sa repeti si sa domini”. Unii specialisti afirma ca bullying-ul se poate “invata” si acasa, respectiv copilul preia din dinamica relatiei familiale, cadru in care sunt ignorate comportamentele pozitive, precum empatia, blandetea sau ajutarea celorlalti.

bully

Pentru ca experientele avute in copilarie ne modeleaza ca adulti, se poate justifica de ce efectele violentei psihologice persista pana la varsta adulta, influentand perceptia unei persoane despre ea insasi si relatia cu ceilalti.

Chiar dacă bullying-ul nu mai are loc, adultul poate resimti din plin urmarile acestuia, ca pe un ecou, care ii pot influenta negativ viata.

Ce sa faci cand este intr-o situatie de bullying?

7 tips and tricks pentru situatii de bullying – pentru copii, citite de parinti. 

1. Nu da sanse celui care doreste sa iti faca rau – Pentru asta este important sa incerci sa il ignori pe acela care incearca sa te umileasca sau sa iti faca rau. Din pacate nu te poti ascunde mereu, chiulind de la scoala sau prefacandu-te ca esti bolnav pentru a nu da nas in nas cu el. Poate ca o alta strategie ar fi sa schimbi tu ceva, cum ar fi drumul spre si de la scoala sau activitatile tale din pauza, daca stii ca acestea te pot aduce in fata acelui copil agresor.

2. Fii neinfricat si increzator in tine – Sa stii ca nu toti oamenii pe care noi ii percepem ca fiind curajosi sunt asa cu adevarat, o mare parte dintre ei mimeaza foarte bine acest lucru. Este firesc ca atunci cand iti este frica de cineva sa te simti neputincios si lipsit de putere, insa poate ca o solutie ar fi sa te comporti ca fiind curajos si increzator. De multe ori, o astfel de atitudine il poate dezarma foarte usor pe cel ce iti face necazuri. 

3. Fii bine cu tine insuti – Este normal sa avem zile bune sau zile mai proaste, cum la fel de normal este sa te simti mai putin bine atunci cand cineva sau ceva te supara, insa acest lucru nu trebuie sa te faca sa uiti de tine sau de lucrurile care te fac sa te simti bine. Fa miscare, canta, danseaza, stai cu cei dragi, uite-te mai putin la TV sau mananca lucruri sanatoase.

4. Fa-ti prieteni sau fii tu un prieten – Este important sa nu fii singur, iar cu cat ai mai multi prieteni cu atat sansele ca cineva sa se ia de tine sunt mai reduse. Cu atat mai  putin, intr-un mod repetat. Faceti lucruri impreuna la scoala sau in afara ei si nu uita sa fii si tu atent si sa iti oferi prietenia atunci cand cineva se afla intr-o situatie similara cu a ta. 

5. Ignora-l, ignora-l, ignora-l – Cel care incearca sa te umileasca sau sa te raneasca, de fapt cauta cea mai mica reactie a ta in urma actiunilor lui. Chiar daca cele spuse de el te fac sa te simti iritat incearca din rasputeri sa il ignori si sa pleci intr-un loc sigur. Prefa-te ca nu il vezi sau auzi si mergi mai departe. Comportamentul tau il va descuraja in cele din urma. 

6. Spune-i Nu si nu accepta! – Nu il lasa pe agresor sa faca ce vrea cu tine, spune-i “Nu”. De fiecare data cand vei accepta ceea ce el iti va face, agresorul o va face iar si iar. Este important sa stii ca acestia cauta copiii care sunt usor de influentat si nu se opun. 

7. Spune-i unui adult ce ti se intampla – Cand un alt copil te umileste este important sa spui unui adult ceea ce ti se intampla (acest adult poate fi oricine: parintii, profesorii, fratele mai mare, femeia de serviciu, paznicul scolii, oricine). Asta nu inseamna ca parasti, ci mai degraba ca te pui la loc protejat pe tine si pe altii care ar putea sa ajunga in locul tau.

Bullying-ul din scoli plaseaza Romania pe locul 3 la nivel european in privinta acestui fenomen, conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Mai mult, aproape 400.000 de elevi sunt amenintati cu bataia si 220.000 sunt batuti in mod repetat de catre colegi, potrivit unui studiu efectuat la nivel national.

Nu putem ramane indiferenti la vulnerabilitatile si suferinta copiilor!

Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

2 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te invităm să descoperi și alte articole pregătite de către specialiștii noștri