Roluri pe care ni le asumăm în cadrul unei relații de prietenie și beneficiile asupra vieții noastre

prietenie, relatie, rasete, bucurie
Conținut articol

Prietenia este despre acceptare, despre permanență, despre capacitatea de a nu răspunde mereu cu furie atunci când poate credem că suntem îndreptățiți să o facem, despre compromisuri care nu fac decât să ne aducă și să ne mențină aproape de cei care văd în noi și ne văd pe noi, exact așa cum suntem, cu bune și cu rele. Prietenia este o noțiune banală, familiară și prețuită de oamenii din jurul lumii și de-a lungul istoriei. Capacitatea de prietenie este la fel de fundamentală pentru condiția umană ca și atașamentul familial, dragostea romantică, conjugală și sexuală, competiția și conflictul (Brain, 1976). Încă din vremea lui Aristotel, prietenia a fost recunoscută ca fiind esențială pentru o viață bine trăită. Cu toate acestea, doar în ultimii 35 de ani au crescut semnificativ lucrările empirice științifice sociale care abordează prietenia ca o categorie distinctivă a experienței umane, cognitive și morale.

Prietenii au un rol esențial în viețile noastre ca adulți, oferind o intimitate fără egal pentru femei și relaxare și umor pentru bărbați. Ei sunt cei la care apelăm când chiar simțim nevoia să ne deschidem și să fim noi înșine.

Prietenii ne aduc în viață o senzație de libertate și relaxare. O parte din motiv ar putea fi că tindem să ne alegem prieteni care ne seamănă – concept numit homofilie. Așadar, tindem să selectăm prieteni de aceleași etnie, vârstă, sex și care au același comportament, personalitate și grad de altruism. Alegerea de prieteni care seamănă cu noi ne consolidează vederile și convingerile, ceea ce ne sporește încrederea în propria identitate.

Date empirice și studii despre conceptul prieteniei

„Prietenia este cel mai important lucru care ne afectează sănătatea psihologică și bunăstarea, precum și sănătatea și starea noastră fizică”. Petrecerea timpului cu prietenii ne eliberează endorfine în creier și ne face fericiți. Acesta este răspunsul profesorului Robin Dunbar la expoziția „Despre fericire” a Colecției Wellcome și există o mulțime de cercetări care ar putea susține afirmația sa.

Tot profesorul Robin Dunbar a identificat șapte piloni ai prieteniei: cu cât ai mai mult în comun cu cineva, cu atât este mai puternică prietenia și iubirea dintre voi. Acești piloni sunt: limbajul, mediul din copilărie, istoricul educațional, hobbyurile sau interesele, gusturile muzicale, simțul umorului și perspectiva asupra lumii.

Într-adevăr, prieteniile bune pot fi esențiale pentru bunăstare în fiecare etapă a vieții. Din copilărie până la bătrânețe, majoritatea oamenilor au prieteni. Totuși, ce roluri își asumă oamenii în prieteniile lor? Cum se schimbă prieteniile de-a lungul timpului viețile oamenilor? Și cum schimbă prieteniile personalitatea oamenilor? Răspunsurile la aceste întrebări ar oferi o cunoaştere mai profundă a diferenţelor individuale şi schimbările ”normative” care au loc în prietenii și ar ajuta la înțelegerea modului în care prieteniile pot contribui la bunăstare și sănătate (Adams & Bliesner, 1995; Pinquart & Sörensen, 2000).

În viața de zi cu zi, oamenii folosesc frecvent termenul „prieten” pentru a descrie o gamă de persoane cu care întrețin relații, cum ar fi cunoscuți apropiați, membri ai familiei, soți sau colegi de muncă. Cu toate acestea, majoritatea definițiilor științifice ale prieteniilor concordă asupra următoarelor aspecte care descriu prieteniile și le distinge de alte relații precum relațiile de familie sau romantice: „prieteniile sunt relații voluntare, informale, care se bazează pe reciprocitate, au o calitate pozitivă (adică sunt percepute ca fiind plăcute) și (deseori) nu conțin sexualitate deschisă”.

Prieteniile sunt de obicei relații strânse din punct de vedere emoțional și de sprijin reciproc. Totodată, oamenii se simt în diferite grade de apropiere între diferiţii lor prieteni. Apropierea emoțională de prieteni adesea se referă la cât de asemănătoare sunt în ceea ce privește interesele, valorile și trăsăturile de personalitate (Floyd, 1995; Montoya, Horton și Kirchner, 2008; Morry, 2007; Suitor, 1987). 

Teoria atracției similarității (Byrne, 1971) sugerează că oamenii caută alți oameni la fel ca ei ca prieteni pentru a-și valida propriile viziuni despre sine și despre lume. Interacțiunile multiple plăcute apoi duc și la perceperea relației cu cealaltă persoană ca fiind una plăcută, rezultând că ne simțim aproape de celălalt. Prin urmare, asemănarea prezice apropierea emoțională între prieteni (Montoya și colab., 2008). Cu toate acestea, efectele similarității asupra apropierii și a plăcerii în cadrul prieteniilor sunt cele mai puternice pentru similitudinea percepută. În consecinţă, Montoya și Horton (2013) au rafinat explicațiile pentru atracția similarității și afirmă că plăcerea rezultă din atribuirea propriilor caracteristici pozitive celeilalte persoane.

Caracteristici sau fațete ale prieteniei. Roluri pe care ni le asumăm în cadrul acestei relații.

Prietenii noștri joacă roluri diferite și unice în viața noastră, în funcție de context. Prieteniile noastre evoluează atunci când ne concentrăm pe ceea ce prietenii noștri aduc în viața noastră, mai degrabă decât atunci când ne concentrăm pe ceea ce ei nu aduc în viața noastră. 

Când ne așteptăm ca prietenii noștri, chiar și prietenii noștri cei mai apropiați, să joace fiecare un anumit rol, îi pregătim pentru eșec și ne pregătim pentru dezamăgire. Dar dacă ne concentrăm pe rolurile specifice pe care le joacă în viețile noastre și ne construim relația având la bază această conștientizare, avem cel mai mare potențial de a crește orice relație de prietenie. 

Iată cele 8 roluri vitale care sunt identificate de către specialiști:

Confidenții

Acești prieteni acționează precum terapeutul nostru personal, acea persoană căreia îi putem încredința cele mai profunde și întunecate secrete. Ne ducem spre ei pentru sfaturi, validări și pentru a ne forma o perspectivă corectă asupra lucrurilor. Confidenții sunt de obicei cei mai apropiați prieteni ai noștri.

Companionii

Companionii sunt prieteni care sunt mereu alături de noi, indiferent de ceea ce noi trăim. Ei sunt acolo în momentele fericite și triste. A avea tovarăși pe care să ne bazăm în momente de nevoie este de neprețuit. A avea însoțitori este esențial pentru bunăstarea noastră emoțională. Studiile au arătat că a avea prieteni care ne susțin și înțeleg poate ajuta la reducerea sentimentelor de singurătate, depresie și anxietate.

Colaboratorii

Colaboratorii sunt prieteni care au aceleași interese, pasiuni și preocupări. Ei ne stârnesc ideile și ne ajută să creăm ceva minunat, dincolo de barierele pe care le întâmpinăm. De obicei, lucrăm la proiecte și avem hobby-uri comune cu astfel de prieteni.

Apăratorii

Acești prieteni rămân lângă noi indiferent de situație. Ei ne apără atunci când nu suntem prin preajmă ca să o facem singuri. Ei cred în bunătatea noastră profundă și autentică și nu ascultă lucrurile rele pe care le spun oamenii despre noi, în diferite contexte și din diferite motive.

Motivatorii

Aceștia ne ajută să ne descoperim motivația pentru a face ceea ce ne dorim cu adevărat și să ne urmăm visurile, indiferent de obstacolele pe care le întâmpinăm. Sunt acolo pentru a ne ajuta să trecem dincolo de limite pe care este posibil să ni le impunem singuri, dar care totuși trebuie să fie eliminate pentru a putea evolua.

Însoțitorii/susținătorii

Acești prieteni știu să ne facă să ne simțim bine exact așa cum suntem, sunt mereu acolo, fizic sau sufletește pentru a oferi sprijin în vremuri cu multe provocări și dificultăți. Putem să apelăm la ei oricând ne simțim descumpăniți pentru că sigur ne vor ajuta să vedem partea plină a paharului.

Energizanții

Acești prieteni știu să ne stimuleze corpul și spiritul. Întotdeauna au ceva pregătit care să ne facă să ne simțim vii, să ne refacem vitalitatea, să ne reîncredem în propria intuiție.

Deschizătorii de minte/provocatorii de gândire

Persoanele din viața noastră care au acest rol ne ajută prin provocările pe care parcă ni le pun mereu în fața ochilor pentru ca noi să învățăm lucruri noi și pentru a face lucrurile într-o modalitate cât mai constructivă și mai creativă.

prietenie, picnic cu prietenii, relatie, rasete

Beneficiile prieteniilor

  • Prietenii sunt buni pentru sănătatea noastră fizică

Se pare că relațiile sănătoase contribuie de fapt la o sănătate fizică bună. Având un cerc apropiat de prieteni, reducem riscul de probleme de sănătate precum diabetul, atacul de cord și accidentul vascular cerebral.

  • Prietenii încurajează comportamentele sănătoase

O posibilă explicație pentru aceste beneficii pentru sănătate este că prieteniile ne pot ajuta să facem schimbări în stilul de viață care pot avea un impact direct asupra bunăstării noastre. De exemplu, prietenii ne pot ajuta să stabilim și să menținem obiective de a mânca mai sănătos și de a face mai mult exerciții fizice. De asemenea, pot fi atenți la noi și ne pot avertiza atunci când orice comportament nesănătos (cum ar fi să bem prea mult) ne-a scăpat de sub control.

  • Prietenii ne oferă sprijin emoțional

Dacă trecem printr-o perioadă dificilă, a avea un prieten care să ne ajute poate face tranziția mai ușoară. Cercetările ne arată, de asemenea, că fericirea este contagioasă între prieteni. Un studiu asupra elevilor de liceu a constatat că cei care erau deprimați aveau șanse de două ori mai mari de a-și reveni dacă aveau prieteni fericiți. De asemenea, copiii aveau o probabilitate la jumătate mai mare de a dezvolta depresie dacă prietenii lor aveau o „dispoziție proastă”.

  • Prietenii ne ajută să ne reconstruim încrederea în sine și în ceilalți

Toată lumea are îndoieli și nesiguranțe din când în când. Dar a avea prieteni care ne susțin, joacă un rol important în construirea stimei de sine sau cât de mult ne apreciem și ne iubim. Prietenii care ne susțin pot ajuta să ne simțim mai încrezători, oferindu-ne aprecieri, confirmări, validări de care avem nevoie pentru a ne liniști în perioadele tulburi.

  • Prietenii ne ajută să învingem stresul

Toată lumea trece prin evenimente stresante. Dacă avem oameni pe care ne putem baza, este mai puțin probabil să percepem chiar și o perioadă grea ca fiind stresantă. Potrivit Școlii de Medicină Harvard „conexiunile sociale ajută la ameliorarea nivelului de stres care poate dăuna arterelor inimii, funcției intestinale, reglării insulinei și sistemului imunitar.”

Reversul prieteniei

Dar există dezavantaje ale prieteniei? Cu siguranță, a ne simți respinși social poate fi extrem de dureros. De multe ori, dezamăgirea pe care o putem trăi în cadrul prieteniei scoate la iveală limite pe care nu am fost capabili să le trasam în raport cu cei din jur și de aici am ajuns în mijlocul unei confuzii și a unei dureri care poate să ne schimbe întru totul perspectiva asupra vieții, în bine sau în rău. 

Prieteniile sunt și pot fi o sursă inestimabilă de confort, de senzație de acceptare și apartenență, dar pot fi și opusul acestor lucruri. Atunci când nevoile noastre nu sunt exprimate corespunzător sau cel care ne este prieten nu este receptiv în fața lor, abisul spre care ne îndreptăm este cu atât mai adânc cu cât suntem mai vulnerabili. A fi vulnerabil în fața prietenilor poate fi, de multe ori, ceva dificil de înțeles și acceptat dacă nu ne cunoaștem prea bine pe sine. 

Dacă am putea alege când să i se întâmple un lucru minunat unui prieten bun, am prefera să fie în aceeași zi cu reușita noastră – sau o zi diferită? Și ce se întâmplă dacă vorbim de experiențe negative, mai degrabă decât pozitive, atunci când amândoi, să zicem, au suferit o doliu?

Studiile arată că avem tendința de a prefera să trecem printr-o serie de experiențe negative cât mai repede posibil, în timp ce ne place să distanțăm mai mult experiențele personale pozitive astfel încât să primim cea mai mare plăcere din fiecare bucurie. Un studiu în Social Psychological and Personality Science constată că atunci când ne gândim la experiențele comune, totuși, acest lucru nu este valabil. Participanții la acest studiu au preferat să experimenteze atât evenimente negative, cât și pozitive în aceeași zi cu un prieten, mai degrabă decât în ​​zile diferite – atâta timp cât acele evenimente nu au fost puternic emoționale.

Ideea că, cu cât suntem mai aproape de cineva, cu atât este mai puțin clară distincția dintre reprezentările noastre mentale ale propriului sine și sinele lor este susținută de diverse studii anterioare. Totuși, ar putea exista un avantaj social. Dăruirea de resurse (fie că este vorba de timp, resurse materiale sau hrană, să zicem…) în beneficiul altora implică un cost imediat pentru o persoană. Distincțiile încețoșate între sine și ceilalți apropiați ar putea face mai ușor pentru o persoană să ia acea decizie dezinteresată și, astfel, să aducă beneficii grupului din care face parte – ceea ce pe termen lung îi aduce beneficii și ei. După cum sugerează studiile, „nesepararea completă a sinelui de ceilalți la un nivel pur cognitiv poate ajuta grupurile să rezolve dilemele sociale”.

Când o transgresiune sau un conflict provoacă o ruptură între indivizi ale căror vieți sunt împletite într-un anumit respect valoros pentru ambele părți implicate, iertarea sau dorința de a înlocui motivațiile negative față de cel care a greșit cu motivații pozitive, pare bine potrivit pentru a repara această ruptură și pentru a evita astfel costurile care ar putea însoți pierderea sau permanenta deteriorare a relației (Fincham, 2000). 

Prietenia, ca orice altă relație din viața noastră, are nevoie de multă conștientizare, de asumare, de înțelegere și acceptare a propriilor greșeli. Nimic din toate astea nu este realizabil dacă nu investim în propria dezvoltare emoțională. Ideea de a ne implica într-un proces terapeutic cu un psiholog sau psihoterapeut va aduce sens și lumină în multiplele momente de cotitură pe care este normal ca fiecare dintre noi să le trăim împreună cu prietenii noștri.

Referințe:

”The psychology of friendship”, de Mahzad Hojjat și Anne Moyer

”Cei care pleacă și cei care rămân”, de Elena Ferrante

”Noi contra voastră”, de Fredrik Backman

Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te invităm să descoperi și alte articole pregătite de către specialiștii noștri