Evoluția din zilele noastre presupune extrem de mult contact cu lumea online. Oricât de mult ne dorim să ne protejăm copiii de dedesubturile acestei realități, probabil cel mai indicat mod de a face asta este să îi ajutăm să înțeleagă ce presupune de fapt comunicarea în plan online și care sunt riscurile la care se pot expune odată ce au devenit activi în social media. În tot acest context, nu este vorba despre a încerca să deținem controlul vieții propriilor noștri copii, ci de a-i ajuta să înțeleagă complexitatea platformelor de socializare.
Chiar dacă copiii sub 13 ani nu au voie din punct de vedere tehnic să folosească site-uri de social media precum Instagram sau Facebook, mulți copii de școală își organizează activitatea de zi cu zi în jurul comunicării din plan online. De fapt, numărul copiilor care folosesc zile de naștere false și adresa de e-mail a unui părinte pentru a-și crea conturi pe site-uri de socializare populare (indiferent dacă au sau nu permisiunea) este unul uimitor.
Ca în tot ceea ce ne înconjoară, existe două perspective care trebuie luate în considerare atunci când facem o analiză a situației de fapt.
Avantajele utilizarii internetului pentru copiii noștri
Și în cazul social media, există, fără îndoială, avantaje pentru copiii noștri:
- cei de vârsta potrivită se pot conecta cu semenii lor pe rețelele sociale
- platformele precum Instagram și Facebook sunt pline de surse de inspirație și le permit copiilor să se exprime în mod creativ
- grupurile restrânse, tematice îi pot ajuta pe copii să lege prietenii cu persoane care au aceleași pasiuni sau zone de interes
- ajută la promovarea rezultatelor anumitor hobby-uri (de exemplu, expoziție online de pictură, de obiecte realizate manual etc.)
- poate fi o sursă pentru dezvoltarea identității personale
- poate fi un spațiu de exprimare personală, de comunicare socială și interpersonală, de construcție de rețele de incluziune și suport
Indiferent de toate astea, cei dintre noi care suntem părinți ar trebui să fim, de asemenea, conștienți de expunerea potențială la hărțuirea cibernetică și conținutul neadecvat. Este posibil ca, în special, copiii mai mici să nu realizeze consecințele acțiunilor lor în plan online și asta îi poate pune în situații compromițătoare. Ana Homayoun, expert în rețelele sociale și autoarea cărții Social Media Wellness: Helping Tweens and Teens Thrive in an Unbalanced Digital World, care a lucrat cu Instagram pentru a crea ghiduri de siguranță parentală, este de părere că părinții ar trebui să înceapă devreme conversația despre rețelele sociale. „Chiar dacă copiii nu sunt pe rețelele sociale, mulți sunt online de la o vârstă fragedă și folosesc diferite site-uri web”, spune ea. Ca în orice alt subiect pe care este esențial să îl abordăm cu copiii noștri, și în cazul social media trebuie să venim către ei cu deschidere și dorința de a-i ajuta să înțeleagă ce presupun de fapt rețelele de socializare: „Din experiența mea, copiii nu sunt informați despre Instagram și alte aplicații de social media de la părinții lor – ei învață de la prieteni, colegi, frați mai mari și alte persoane cu influență – așa că este important ca părinții să aibă un rol activ în încurajarea conversațiilor despre acest subiect.”, ne transmite tot Ana Homayoun.
Ce ne spun cifrele despre utilizarea social media de către copii?
Potrivit studiilor, acum 4 ani, doar 45% dintre copiii de 8-11 ani foloseau rețelele sociale. Această proporție a crescut acum la cel puțin 60%, multe dintre platformele în cauză fiind limitate de vârstă (în general pentru utilizatorii cu vârsta peste 13 ani).
Un studiu publicat în 2017, la care au participat 900 de adolescenți și preadolescenți, a arătat că 1 din 5 se trezește de câteva ori pe noapte pentru a-și verifica conturile pe social media. Obiceiul e mai frecvent în cazul fetelor și afectează calitatea somnului, având un impact negativ și asupra stării generale de bine.
Conform cercetării din 2022 de la Ofcom, Autoritatea de reglementare pentru serviciile de comunicații din Regatul Unit declară că 33% dintre părinții copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 7 ani au declarat că copilul lor avea cel puțin un cont de socializare și aproximativ 60% dintre copiii cu vârste cuprinse între 8 și 11 ani dețin un cont.
Unul din trei părinți este îngrijorat în legătură cu pericolele la care sunt expuși copii lor în mediul online. Aproape jumătate (43%) dintre aceștia spun că utilizarea rețelelor sociale aduce mai multe dezavantaje decât avantaje.
Deci, deși încercarea de a elimina rețelele sociale din viața familiei noastre ar însemna o luptă din ce în ce mai asiduă, există câteva modalități simple și preventive care ne ajută să menținem copiii în siguranță pe aceste platforme.
Care sunt riscurile timpului petrecut de către copii pe rețelele de socializare?
Potrivit psihologilor, cheia este dată de educație și conștientizare. Primul pas este să ne educăm noi înșine, apoi să transmitem aceste cunoștințe către copiii noștri și să le oferim cele mai potrivite instrumente pentru a-și dezvolta inteligența socială de care au nevoie pentru a naviga pe rețelele de socializare.
Confidențialitate
Prădătorii online reprezintă încă un risc mare pentru copii pe rețelele sociale. Este important să ne familiarizăm atât noi, cât și copiii cu toate setările de confidențialitate existente pentru ne putea proteja.
În special pentru copiii mici, este important ca aceștia să aibă un profil privat, să limiteze cantitatea de informații personale pe care le pun online (în special adrese și numere de telefon) și să minimizeze cererile de prietenie din partea persoanelor pe care nu le cunosc. Setările de confidențialitate vor varia de la o platformă la alta, de aceea este important să analizăm fiecare program în parte.
Sexting
În special fetele tinere se confruntă cu o presiune din ce în ce mai mare pentru a se angaja în schimbul de fotografii nud, altfel cunoscut sub numele de „sexting”. Dr. Greg Carr a văzut pacienți la vârsta de 10 ani suferind de anxietate severă ca urmare a schimbului de fotografii goale prin intermediul platformelor de socializare. Acesta susține că face consiliere cu fetele tinere care suferă din cauza rețelelor sociale (cel mai adesea starea lor fiind rezultatul „fotografiilor compromise”) nu mai puțin de o dată la șase până la opt săptămâni, dar în opinia sa numărul acesta nu este cel real.
De cele mai multe ori, sexting-ul nu amenință doar identitatea copiilor noștri. Duce, de asemenea, la hărțuire, umilire, anxietate și depresie.
Bullying online
Susan McLean, expertă în siguranță cibernetică, spune că a văzut bullying cibernetic începând chiar și de la elevi de școală primară. Această agresiune poate apărea sub mai multe forme, cum ar fi afișarea neaprobată a fotografiilor, hărțuirea, hackingul, apelurile, excluderea și umilirea publică. S-au întâlnit și situații în care anumiți copii „creau conturi în numele altor copii și foloseau asta ca pe un instrument de a agresa și hărțui alți oameni”.
Este extrem de important să cunoaștem diferitele moduri în care un copil poate ajunge victimă în urma hărțuirii cibernetice astfel încât să știm la ce ar trebui să ne așteptăm de la cei care au astfel de intenții.
Depresie și anxietate
În timp ce hărțuirea cibernetică duce adesea la provocări în ceea ce privește dezvoltarea emoțională la copii, unele studii sugerează că rețelele sociale în sine pot provoca anxietate sau depresie. Un raport realizat de o fundație, afirmă că atunci când copiii între 10 și 15 ani folosesc frecvent rețelele sociale, ei tind să fie mai nefericiți. „Petrecând o oră pe zi pe chat pe rețelele sociale reduce probabilitatea de a fi complet mulțumit de viață în general cu aproximativ 14 puncte procentuale”, spune autorul studiului.
Activitatea de pe rețelele de socializare, pe lângă hărțuirea cibernetică, a fost atribuită și unei creșteri semnificative a comparațiilor între copii și unei scăderi a activităților față în față. Cel mai adesea, copiii care petrec mult timp în plan online nu vor alege interacțiunile față în față.
Dependența
Dacă copiii noștri își pierd interesul pentru alte activități, devin agitați sau anxioși atunci când nu pot accesa rețelele sociale sau sunt în permanență distrași de acestea, este posibil să aibă o dependență de tehnologie sau de rețelele sociale. Mai mult decât atât, atunci când utilizarea rețelelor sociale interferează și le perturbă capacitatea de a funcționa (la școală, în contextele familiale și sociale), atunci trebuie să ne punem întrebarea dacă nu există o reală problemă în acest sens. A fi conștienți de semnele și simptomele dependenței de tehnologie este vital pentru a o putea evita să se instaleze.
Ce putem face pentru a ne ajuta copiii să navigheze corect și util pe social media?
Să vorbim cu ei. Constant.
„Părinții chiar trebuie să fie implicați, în explicarea copiilor lor despre permanența postărilor lor și impactul cuvintelor lor”, ne spune psihologul Jessica Levetan. Siguranța rețelelor sociale nu este abordată în mod adecvat. În timp ce mulți experți consideră că acest lucru ar trebui să fie obligatoriu, „multe școli primare nu reușesc să-și învețe elevii despre pericolele rețelelor sociale”.
Acesta este doar unul dintre motivele pentru care educația în rețelele sociale trebuie să înceapă acasă – în mod ideal de la o vârstă fragedă și înainte ca cei mici să se înscrie pentru prima dată pe platformele de rețele sociale.
Să fim un exemplu pentru proprii copii.
Părinții sunt cei mai influenți oameni din viața copiilor lor. Dacă facem lucruri pe rețelele sociale pe care nu ne-am dori să le facă copiii noștri, ar fi bine să ne gândim din nou la modul în care noi înșine ne raportăm la viața din social media.
Să ne asigurăm în permanență că cei mici pot avea încredere în noi.
Când avem conversații timpurii pe diverse subiecte cu copiii noștri, este important să ne asigurăm că aceștia știu, pot și vor veni către noi cu orice nelămurire pentru că știu foarte bine că nu o să îi judecăm, nu o să ne supărăm sau nu o să împărtășim anumite informații fără consimțământul lor.
Să limităm utilizarea rețelelor de socializare.
Este important să stabilim limite clare în legătură cu unde, când și pentru cât timp copiii noștri pot accesa rețelele sociale. De exemplu, ora cinei ar trebui să fie o zonă „fără ecran”. Implementarea din timp a restricțiilor îi va ajuta pe copii să dezvolte obiceiuri sănătoase și să evite să devină prea mari consumatori (sau chiar dependenți) de rețelele sociale.
Să cerem ajutor de specialitate.
Este posibil ca de multe ori să nu știm să acționăm în raport cu această problematică. Ajutorul pe care îl putem primi în cadrul cabinetului unui psiholog sau a unui psihoterapeut ne poate oferi perspective diferite față de situația în care ne aflăm și astfel să fim capabili să facem cele mai bune alegeri pentru o dezvoltare psiho-emoțională armonioasă a copiilor noștri.
Digitalizarea este parte din viața noastră, iar dacă ne dorim ca această componentă să aibă un rol sănătos, este important să menținem un spațiul al siguranței, al încrederii și al conectării cu copiii – singurul spațiu în care schimbările și deprinderile sănătoase se pot întâmpla.
Rețelele sociale pot fi înfricoșătoare pentru părinți și copii deopotrivă, dar ajutându-i să fie inteligenți în alegerile lor, îi putem ajuta și să rămână în siguranță!