Criza vârstei de mijloc: cum să treci și să înțelegi mai bine această etapă din viața ta?

Criza vârstei de mijloc: cum să treci și să înțelegi mai bine această etapă din viața ta? - clinicaaproape.ro
Conținut articol

Vârsta mijlocie este adesea văzută ca punctul pivot al vieții. Un deal a fost urcat și priveliștea de pe cealaltă parte este tulburătoare. După cum spunea Victor Hugo: „patruzeci de ani este bătrânețea tinereții” și „cincizeci de ani este vârsta tinereții pentru cei bătrâni”. 

Ideea că adulții la mijlocul vieții se confruntă cu o noapte întunecată a sufletului – sau scapă cu disperare din ea – este adânc înrădăcinată. Studiile arată că marea majoritate a oamenilor cred în realitatea așa-numitei „crize de mijloc” și aproape jumătate dintre adulții peste 50 de ani susțin că au avut una. Dar este de fapt real?

Când este mijlocul vieții însă?

Conceptele de vârstă mijlocie sunt elastice și se schimbă pe măsură ce îmbătrânim. Un studiu a constatat că adulții mai tineri cred că vârsta mijlocie se întinde de la începutul anilor 30 până la 50 de ani, în timp ce adulții de peste 60 de ani au considerat că se extinde de la sfârșitul anilor 30 până la mijlocul anilor 50. Într-un studiu din SUA, o treime dintre persoanele în vârstă de 70 de ani s-au definit ca fiind de vârstă mijlocie. Această cercetare este în concordanță cu descoperirea că oamenii de vârstă mijlocie tind să se simtă cu un deceniu mai tineri decât certificatul de naștere.

Oricum definim vârsta mijlocie, crizele se concentrează în acea perioadă? Un studiu sugerează că nu. În schimb, indică faptul că crizele auto-raportate devin pur și simplu din ce în ce mai frecvente pe măsură ce îmbătrânim. Dintre participanții la studiu în vârstă de 20 de ani, 44% au raportat o criză, comparativ cu 49% dintre cei de 30 de ani și 53% dintre cei de 40 de ani.

Într-un alt studiu, cu cât participanții sunt mai în vârstă, cu atât mai în vârstă au raportat că a avut loc criza de mijloc. Oamenii în vârstă de peste 60 de ani și-au amintit de ai lor la 53 de ani, în timp ce cei de 40 de ani le-au dat pe ale lor la 38 de ani.

Se poate spune că nu există o criză distinctă la mijlocul vârstei, doar crize care apar în timpul vârstei de mijloc, dar care ar fi putut apărea în egală măsură înainte sau după.

Criza vârstei de mijloc, așa cum este denumit acest impas, este un fenomen psihologic ce poate să apară în jurul vârstei de 40 de ani, poate dura de la câteva luni până la 10 ani și reprezintă o perioadă de transformări interioare semnificative în privința sensului propriei vieți și a propriilor priorităților. Criza vârstei de mijloc nu e un moment singular, ci o perioadă de tranziție, care cere timp, acceptare și înțelegere, ce poate fi însoțită uneori de diferite stări, unele fluctuante, de pierderea interesului pentru activitățile obișnuite, iar uneori de dorință de schimbare și aventură.

La ce ne gândim atunci când vorbim despre criza vârstei de mijloc?

Există dovezi de luat în considerare că scăderea satisfacției în viață este reală. Sondajele populației constată de obicei că atât femeile, cât și bărbații raportează cea mai scăzută satisfacție la vârsta mijlocie. Sondajul australian HILDA identifică cea mai scăzută satisfacție la vârsta de 45 de ani, iar Biroul Australian de Statistică evidențiază categoria de vârstă 45-54 de ani ca fiind cea mai deprimantă. Vârsta mijlocie poate fi antrenantă pentru unii, dar există puține dovezi că este de obicei o perioadă de criză și deznădejde. Din punct de vedere psihologic, lucrurile tind să se îmbunătățească. Atenția noastră se schimbă din timpul prezent în trecut, iar asta necesită un proces de ajustare.

Erikson a afirmat că sarcina psihosocială principală a vârstei de mijloc – între 45 și 65 de ani – este de a dezvolta generativitatea sau dorința de a ne extinde influența și angajamentul față de familie, societate și generațiile viitoare. Cu alte cuvinte, adultul mijlociu este preocupat de formarea și îndrumarea următoarei generații. Adultul mijlociu care nu reușește să dezvolte generativitatea experimentează stagnarea sau auto-absorbția, cu auto-indulgența și invalidismul asociate.

Poate că vârsta adultă mijlocie este cunoscută cel mai bine pentru criza sa infamoasă a vârstei de mijloc: o perioadă de reevaluare care duce la punerea sub semnul întrebării a credințelor și valorilor de lungă durată. Criza de vârstă mijlocie poate duce, de asemenea, la divorț de partenerul nostru, schimbarea locului de muncă sau mutarea într-un alt oraș. Începând de obicei la începutul sau la mijlocul anilor 40, criza apare adesea ca răspuns la un sentiment de anxietate în legătură cu impredictibilitatea morții pe măsură ce realizăm că tinerețea este limitată și că nu ne-am îndeplinit toate obiectivele dorite în viață. 

Desigur, nu toată lumea se confruntă cu stres sau supărare în timpul vârstei mijlocii. Sunt mulți dintre noi care pot trece pur și simplu printr-o tranziție la mijlocul vârstei sau o schimbare, mai degrabă decât printr-o bulversare emoțională profundă. Alții dintre noi preferă să-și reîncadreze experiența, gândindu-se la ei înșiși ca fiind în floarea vieții lor, mai degrabă decât în ​​anii lor de declin.

În timpul crizei de vârstă mijlocie, bărbații pot încerca să-și reafirme masculinitatea angajându-se în comportamente masculine specifice tinerilor, îmbrăcându-se în haine la modă sau desfășurând activități precum motociclismul sau parașutismul. Femeile pot încerca să-și reafirme feminitatea îmbrăcându-se în stiluri tinere, făcând operații estetice sau devenind mai active social. Unele femei încearcă să arate la fel de tinere ca și copiii lor adulți tineri, vopsindu-și părul și purtând haine de tineret. Astfel de acțiuni pot fi un răspuns la sentimentele de izolare, singurătate, inferioritate, inutilitate, neafirmare sau lipsă de atractivitate.

Bărbații de vârstă mijlocie pot experimenta un interes în scădere pentru sexualitate în timpul și după menopauza masculină. Frica de a-și pierde capacitatea sexuală i-a determinat pe mulți bărbați să-și părăsească soțiile pentru femei mai tinere pentru a le dovedi altora (și lor înșiși) că sunt încă capabili și dezirabili din punct de vedere sexual. În schimb, femeile de vârstă mijlocie pot experimenta un interes din ce în ce mai mare pentru sexualitate ceea ce poate cauza probleme în relația de cuplu dacă partenerul își pierde interesul pentru activitatea sexuală. Acest lucru determină unele femei de vârstă mijlocie să aibă relații extraconjugale, uneori cu parteneri sexuali mai tineri.

Deși este privită ca o tranziție normală în dezvoltarea adulților, specialiștii consideră că de multe ori începe cu un moment copleșitor când oamenii experimentează și se gândesc la faptul că viață trece pe lângă ei. Această criză implică un amplu proces intern de analiză și chestionare personală, care ajunge să pună la îndoială deciziile de viață și, în cele din urmă, rațiunea de a fi, un moment când persoana poate realiza diferențele între aspirațiile pe care le-a avut în tinerețe și realizările curente.

Criza vârstei de mijloc: cum să treci și să înțelegi mai bine această etapă din viața ta?

Semnele comune ale unei crize de vârstă mijlocie

 • Anxietate
 • Schimbări bruște în carieră sau stil de viață, cum ar fi renunțarea la un loc de muncă sau mutarea domiciliului
 • Schimbări de comportament, inclusiv devenind antisociali, impulsivi sau iraționali
 • Reminiscență cronică și reflecție despre trecut, concentrându-ne pe amintiri din tinerețe, foști iubiți, aventuri trecute 
 • Depresie sau schimbări majore de dispoziție
 • Dezonoarea relațiilor romantice (evitare, înșelăciune, infidelitate conjugală etc.)
 • Schimbări dramatice ale aspectului, comportamentului sau îngrijirii de sine
 • Indecizie excesivă
 • Sentimente de furie, plictiseală, gol, iritabilitate, pierderea scopului, nostalgie, resentimente, tristețe sau neîmplinire
 • Iraționalitate financiară și cheltuieli excesive
 • Ipocondrie și probleme exagerate de sănătate
 • Efectuarea de planuri majore de viitor, cum ar fi călătoriile sau investițiile, care ar putea să nu fi fost posibile sau responsabile anterior din cauza constrângerilor de familie, de muncă sau financiare
 • Tranziții religioase și spirituale, cum ar fi scufundarea profundă într-o religie, convertirea sau începerea unei noi practici
 • Ruminarea greșelilor și eșecurilor din trecut
 • Perturbarea modelului de somn
 • Creșterea sau pierderea în greutate
 • Retragerea din rutinele normale

Conform specialiștilor, semnele majore de căutat sunt schimbări drastice în viziunea sau comportamentele unei persoane. „Pot fi fixați pe trecutul lor sau își romantizează viitorul. Ei își pot asuma mai multe riscuri, cum ar fi renunțarea la locul de muncă stabil sau cumpărarea de articole scumpe. Accentul aici este că s-ar putea să simtă că viața lor actuală nu mai are sens și că încearcă să găsească modalități de a se reconecta cu ei înșiși.”

Criza vârstei mijlocii. Mit sau realitate?

Psihanalistul Elliot Jacques care a inventat termenul de „criză a vârstei mijlocii” în 1965, a considerat că reflectă recunoașterea în curs de apariție a mortalității cuiva. „Moartea”, a scris el, „în loc să fie o concepție generală sau un eveniment trăit în termeni de pierdere a altcuiva, devine o chestiune personală”. El a susținut că vârsta mijlocie este atunci când ajungem la maturitate depășind negarea morții și distrugerea umană.

Carl Jung a prezentat o viziune diferită. El a susținut că vârsta mijlocie era o perioadă în care aspectele psihicului suprimate anterior ar putea deveni integrate. Bărbații își puteau recupera latura feminină inconștientă, sau anima, scufundată anterior în timpul tinereții lor, iar femeile prind viață la opusul lor ascuns, animus.

Au fost oferite și explicații mai puțin profunde pentru nemulțumirea vârstei mijlocii. Este momentul în care copiii pot părăsi casa familiei și atunci când adulții sunt încadrați în ceea ce numim”sandvișuri”, adică sunt obligați să aibă grijă de copii și de părinții în vârstă. Bolile cronice își fac adesea prima apariție, iar pierderile se accelerează. Cerințele la locul de muncă pot atinge vârfuri. Dar poate exista ceva și mai de bază și mai biologic. Nu se știe că cimpanzeii și urangutanii suferă de teamă existențială, sindrom de cuib gol sau stres la locul de muncă… și totuși, ei arată aceeași scădere de vitalitate la vârsta mijlocie.

Unii dintre noi putem experimenta semne exterioare minime, dar având sentimente cu care nu știm ce să facem și de unde au apărut, în timp ce alții dintre noi putem dezvolta strategii de adaptare care pot fi dăunătoare sănătății, finanțelor sau relațiilor noastre.

Vârsta mijlocie ca o perioadă de creștere, nu de criză

Episoadele de criză pot să nu fie strâns legate de evenimentele adverse ale vieții. Cercetările nu reușesc adesea să arate conexiuni clare între adversități și crizele autoproclamate. Un studiu a constatat că raportarea unei crize de vârstă mijlocie nu a fost asociată cu divorțul recent, pierderea locului de muncă sau decesul unei persoane dragi și a fost legată în primul rând de antecedentele de depresie.

Ideea că vârsta mijlocie este o perioadă de întuneric psihologic este dezmințită și de dovezile cercetărilor. În ciuda curbei de satisfacție a vieții în formă de U, majoritatea schimbărilor din timpul vârstei mijlocii sunt pozitive. Să luăm în considerare schimbarea personalității, de exemplu. Un studiu longitudinal care a urmărit mii de americani cu vârsta cuprinsă între 41 și 50 de ani a constatat că aceștia au devenit mai puțin nevrotici și conștienți de sine odată cu vârsta. Aceste schimbări de personalitate nu aveau legătură cu experiența adulților cu privire la adversitatea vieții: reziliența, nu criza, era norma.

Un alt studiu care a urmărit un eșantion de femei cu vârsta cuprinsă între 43 și 52 de ani a arătat că acestea tind să devină mai puțin dependente și autocritice și mai încrezătoare, responsabile și hotărâte, pe măsură ce îmbătrânesc. Aceste schimbări nu au avut legătură cu starea de menopauză a femeilor sau cu experiențele de cuib gol.

În general, schimbările psihologice în timpul vârstei mijlocii sunt pozitive. Personalitatea devine mai stabilă și mai autoacceptabilă, în timp ce emoția pozitivă, în medie, crește treptat pe parcursul vieții. Chiar și crizele auto-raportate la mijlocul vârstei pot avea un motiv de claritate. Un studiu a arătat că cu cât oamenii au raportat mai multe crize, cu atât au fost mai empatici față de ceilalți. Poate că nu este surprinzător că adulții în vârstă aleg maturitatea mijlocie ca fază a vieții pe care o preferă cel mai mult.

Fiecare dintre noi are un parcurs personal și o perspectivă asupra vieții. Dacă avem vârstă mijlocie și ne aflăm într-un punct critic al vieții noastre, înainte de a proclama și a ne convinge că trecem printr-o adevărată criză, este recomandat să ne înțelegem emoțiile și modelele de comportament cu ajutorul unui psiholog sau a unui psihoterapeut

Referințe:

https://www.brown.edu/Courses/BI_278/projects/Aging/perceptions.pdf

https://www.cambridge.org/core/journals/historical-journal/article/feminist-origins-of-the-midlife-crisis/799BDF1A6AC508F006BF062AF7913F38

Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te invităm să descoperi și alte articole pregătite de către specialiștii noștri