Terapie ABA

Terapeut ABA - sedinte si consultatii special destinate pentru copiii diagnosticati cu autism

clinica aproape terapia aba

Cauti un terapeut ABA? Clinica Aproape iti pune la dispozitie terapeuti ABA cu experienta

Ce este analiza comportamentului aplicat?

Analiza Comportamentului Aplicat (ABA) este o terapie bazata pe stiinta invatarii si ale terapiei comportamentale care ne ajuta sa intelegem: cum functioneaza comportamentul, cum mediul inconjurator influenteaza comportamentul, cum are loc procesul de invatare etc.

Terapia ABA ne ajuta sa intelegem modul in care comportamentul functioneaza in diverse situatii. Scopul este de a creste numarul comportamentelor care sunt corecte /functionale si de a reduce comportamentele care sunt daunatoare sau care afecteaza calitatea vietii si procesul invatarii.

Metoda ABA este un program de invatare in mod sistematic si intensiv, care isi propune sa genereze imbuntatiri in comportamentul copilului, obiectivul final fiind integrarea sociala a copilului. Terapia ABA se adreseaza atat persoanelor cu autism, dar si celor cu alte tulburari (ADHA, de comportament, sindrom Down, intarziere in dezvoltare).

Programele de terapie ABA pot ajuta la:

Cand e momentul sa apelezi la terapie ABA?

Este indicat sa lucram si sa intervenim de la o varsta cat mai mica. Inainte de a incepe un program de terapie ABA, copilul trebuie sa fie evaluat de un specialist, precum: neurolog, psihiatru, psiholog, specialist comportamentalist BCBA. Cu alte cuvinte, odata cu cresterea copilului, schimbarea comportamentului devine mai dificila. Sansele de recuperare nu dispar in totalitate, insa eforturile sunt mult mai mari chiar si pentru rezultate mici, deoarece inaintarea in varsta fara suport specializat determina pentru copil dezvoltarea de comportamente stereotipice si multa autostimulare. In terapia ABA prin interventia timpurie se pune accent pe modelarea comportamentului copilului in termeni structurati. In procesul terapeutic, progresul se face pas cu pas si pe termen lung, iar ghidarea copilului nu se face doar de catre terapeutul acestuia, o dezvoltare armonioasa necesita in mod deosebit si implicarea parintilor. Programul este pregatit si derulat individual in functie de abilitatile copilului.

Scopul oricarui program ABA este de a ajuta fiecare copil sa dobandeasca/corecteze abilitati care sa il ajute sa devina mai independent si sa aiba succes atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.

Terapie ABA - Bucuresti - ajuta-l pe cel mic sa inteleaga lumea.

Obiectivele unui program ABA pot include multe domenii de abilitati diferite, cum ar fi:

Care este dovada ca ABA functioneaza?

ABA este considerat un tratament de bune practici bazat pe dovezi.

„Bazat pe dovezi” inseamna ca ABA a trecut teste stiintifice privind utilitatea, calitatea si eficacitatea sa. Terapia ABA include multe tehnici diferite. Toate aceste tehnici se concentreaza pe antecedente (ceea ce se intampla inainte de aparitia unui comportament) si pe consecinte (ceea ce se intampla dupa comportament). Printre avantajele terapiei ABA se numara faptul ca se bazeaza pe simplificarea invatarii in etape simple, urmata de generalizarea notiunilor invatate pana cand informatiile pot fi folosite in viata de zi cu zi, pe motivarea copilului pentru a invata cat mai eficient.

Cateva dintre beneficiile unui program ABA pentru un copil care il urmeaza:

Programul ABA poate functiona combinat si cu alte forme de recuperare?

Terapia ABA poate fi combinata in functie de nevoie si disponibilitatea copilului cu alte forme de recuperare terapeutica: logopedie, kinetoterapie, ludoterapie, terapie ocupationala, art terapie etc. Important este ca multitudinea de terapii sa nu epuizeze fizic si emotional si fiecare forma de recuperare sa aduca beneficii.

Terapie ABA - discuta cu un terapeut specializat ABA si primeste suportul de care cel mic are nevoie.

Diferiti, dar impreuna pentru o lume mai buna! Impreuna ii ajutam sa spuna “Ma descurc singur/a!”