Fobii – ce sunt, cauze, simptome și metode de tratare

Fobii - ce sunt, cauze, simptome și metode de tratare - clinicaaproape.ro
Conținut articol

Fobii – ce sunt?

Cu siguranță ai auzit până acum de termenul de „fobii” și poate te-ai confruntat și cu astfel de episoade fără să îți dai seama. Acestea pot fi destul de ușor confundate cu fricile, însă se manifestă mult mai puternic. De aceea, este bine să știi cum să le identifici, să ai câteva exemple care să te ajute și să cunoști metode de combatere.

Dacă te-ai întrebat până acum ce este o fobie, posibil să te fi întâlnit cu o situație de teamă extremă, fără să îți dai seama care sunt sursele ei. Ei bine, ea se poate defini ca o frică în aparență inexplicabilă, pe care o persoană o manifestă față de o situație sau un element aparte.

Un anumit nivel de frică este util pentru supraviețuire și ne face să avem grijă să ne protejăm și să nu ne expunem situațiilor periculoase, însă când intensificarea fricii și multiplicarea nerealistă a surselor ei duc la diferite modalități de ajustare emoțională, de la cele normale, raționale, cum sunt îngrijorarea, încercarea de a evita sau fugi de o primejdia, până la cele iraționale de felul depersonalizării și al derealizării, vorbim de existența unei fobii. Fobia, diferit față de sentimentul de frică, poate declanșa stări emoționale și gânduri disfuncționale doar din simpla anticipare a factorului anxiogen.

Cei care reclamă fobii își manifestă tulburarea resimțită numai în împrejurări deosebite și, de multe ori, specifice, legate de prezența anumitor obiecte, animale, locuri, fenomene sau situații. În contact cu acestea, subiecții au o stare subiectivă neplăcută, de neliniște progresivă, până la atacul de panică. In prezenta stimulului fobic, acțiunile și comportamentul celor care acuză o fobie pot deveni foarte dezorganizate, sub efectul fricii interpretabile psihopatologic, poate chiar să treacă de la manifestări mai puțin nerezonabile si exagerate, precum neliniștea psihomotorie, la unele mai grave, ca în cazul stărilor de agitație extremă sau al stărilor de inhibiție psihică și fizică, aparent paralizante. 

Fobia este o problemă destul de serioasă, atunci când episoadele de panică îți afectează viața de zi cu zi. Pericolul de care un individ se teme este mult mai grav în mintea lui decât în realitate, iar din acest motiv frica poate fi catalogată ca irațională. Chiar și gândul că urmează să fii pus într-o situație care ți se pare amenințătoare poate declanșa astfel de simptome. Fobia se instalează brusc și prima reacție este aceea de a nu înțelege ce se întâmplă. În același timp apare și dorință de a nu vrea să fim văzuți într-o asemenea stare inexplicabilă. 

Tipurile de fobii – care sunt?

Există foarte multe tipuri de fobii, însă ele se încadrează în cateva categorii principale. Iată-le pe cele mai întâlnite:

 • fobii situaționale;
 • fobii de animale;
 • fobii de persoane costumate;
 • fobii de medii naturale.

De asemenea, mai avem:

 • Acrofobia – teama excesivă de înălțimi;
 • Zoofobia – teama de animale;
 • Agorafobia – teama de imposibilitatea de evadare din locuri publice;
 • Claustrofobia – teama de spații închise;
 • Hadephobia – teama de întuneric.

Acestea sunt doar câteva dintre ele, pentru că se regăsesc zeci de fobii pe care o persoană la poate experimenta. Poate una dintre cele mai comune este cea de lifturi sau avioane (Aviofobie), care se încadrează în categoria celor situaționale. Teama de zbor se întâlnește la mai mult de 40% din oameni.

În Romania cele mai frecvente fobii sunt:

• Arahnofobia – frica de păianjeni
• Morofobia – fobia de șoareci
• Ophidiofobia – frica de șerpi
• Acrofobia – frica de înălțimi
• Agorafobia – frica de spații largi și/sau aglomerate
• Claustrofobia – frica de spații închise
• Aerofobia – frica de zbor (cu avionul)

Cauzele fobiei – care sunt?

Supraestimarea pericolului la care este posibil să fii expus poate avea diferite cauze. Una dintre ele este reprezentată de către experiențele pe care le-a trăit o persoană sau de care a auzit.

De asemenea, familia și genetica reprezintă un factor foarte important. Copiii ajung să imite comportamentul pe care îl văd la părinți și să adopte mare parte din fricile acestora, pentru că au fost crescuți cu ele.

Schimbările funcțiilor creierului pot, de asemenea, să joace un rol important în dezvoltarea fobiilor, în special a celor specifice.

Fobiile psihologice – cum se tratează?

Cele mai greu de suportat sunt fobiile sociale pentru că afectează viața cotidiană și pot conduce la izolare.
Frica este o reacție naturală extrem de benefică pentru existența umană. Cu toate acestea, atunci când ea interferează cu viața ta de zi cu zi, iar teama devine nejustificată, ar trebui să apelezi la diferite metode de tratament. Nu trebuie să faci față singur acestor episoade, ci să ceri ajutorul unor specialiști experimentați. Fobia te poate împiedica să desfașori activități care în mod normal te-ar bucura.
O fobie poate cauza tahicardie, dificutati de respirație, amețeală, furnicături, senzație de gură uscată, valuri de căldură, dureri în piept, senzații de leșin, senzații ce nu pot fi depășite și ai căror factori declanșatori sunt evitați. Intensitatea îngrijorării sau a fricii unei persoane depinde de cât de aproape este față de obiectul, situația sau activitatea de care se teme.

Fiecare tip de fobie are un set unic de criterii de diagnosticare. Cu toate acestea, există unele suprapuneri. Criteriile de diagnostic care sunt similare cu toate fobiile includ:

 • Limitarea vieții : o fobie nu este diagnosticată decât dacă influențează în mod semnificativ viața într-un anume fel.
 • Evitarea: Unii oameni cu fobii diagnosticați clinic pot suporta situația temută. Cu toate acestea, încercările de a evita situația temută sunt un criteriu important pentru diagnosticarea unei fobii.

În general, persoanele cu fobii sunt conștiente de aspectul exagerat și ilogic al fricilor lor neobișnuite, trăind cu îngrijorare eventualitatea întâlnirii cu prilejuri care să le declanșeze. Teama resimțită este intensă, persistentă, invalidantă și imposibil de controlat voluntar, obligându-i pe subiecții fobici să dezvolte conduite de evitare și asigurare pentru a traversa cât mai repede situațiile care le-au provocat.

Fobiile nu trebuie să devină o realitate în viața ta, iar pentru a putea depăși aceste simptome, tratamentul și terapia sunt cele mai bune soluții. Astfel, psihoterapia individuală este mijlocul prin care te poți regăsi, te poți simți mai liber cu propria persoană și unde ai posibilitatea de autoanaliză. Preocuparea pentru starea ta psihică nu trebuie niciodată lăsată deoparte, deoarece, ea reprezintă motorul tău zilnic de energie și puterea de a merge mai departe. Prin intermediul sedințelor de psihoterapie, frica si anxietatea se vor reduce pe masura ce inveti ca fobia ta nu este fondata pe o gandire rationala si sanatoasa.

De asemenea, una dintre cele mai bune soluții constă în ședințele de psihiatrie. Presiunile sociale din jur afectează în fiecare zi oameni și le impun stări de nesiguranță și de anxietate, iar fiecare dintre aceste persoane resimte simptomele mai mult sau mai puțin. Indiferent că este vorba de problemele zilnice cărora nu le mai faci față sau despre o tulburare, suportul de specialitate este cea mai bună soluție. Nu trebuie să îți faci griji pentru faptul că aceste ședințe se țin online, pentru că sunt la fel de eficiente ca cele fizice, iar principalul avantaj constă în faptul că nu trebuie să te mai deplasezi și să aștepți pentru a intra în cabinetul medicului.
Dacă experimentezi episoade de tristețe persistente, atacuri de panică, anxietate socială sau diferite tulburări de personalitate, aici este locul în care trebuie să te afli!
O trăsătură proeminentă a tratamentului fobiilor este rezistența acestora la abordările medicale stereotipe și standardizate.

Așadar, dacă ești în căutarea unor soluții pentru a-ți îmbunătăți viața sau cunoști pe cineva care se confruntă cu problema fobiilor, acționează chiar acum! Nu lasa frica să te împiedice să te bucuri de viață și stabilește o întâlnire cu specialiștii și vei avea ocazia de a te redescoperi!

Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te invităm să descoperi și alte articole pregătite de către specialiștii noștri