Beneficiile animalelor de companie asupra sănătății mintale și cum ne influenţează echilibrul emoțional

Beneficiile animalelor de companie asupra sănătății mintale și cum ne influenţează echilibrul emoțional
Conținut articol

Animalele de companie sunt o prezență încântătoare, fără doar și poate. Modul în care trăiesc alături de noi, oamenii și comportamentul lor călduros și sincer ne ajută să găsim în compania pe care ne-o oferă o ancoră importantă pentru echilibrul nostru emoțional. Animalele au în ele magie. Animalele poartă cu ele o energie pe care dacă ne dăm voie să o accesăm ne poate face mai buni, mai empatici, mai sănătoși din toate punctele de vedere. 

Organizația Mondială a Sănătății consideră bunăstarea mentală ca o componentă integrală a sănătății. O stare pozitivă de bunăstare mentală permite indivizilor să-și recunoască potențialul, să facă față stresului, să lucreze productiv și să contribuie la societate. Mulți factori de stres obișnuiți, cum ar fi orele lungi de lucru, condițiile economice precare și modelele scăzute de activitate fizică pot reduce bunăstarea mentală. Mai mult, bolile mintale sunt unul dintre cei mai importanți contributori la povara globală a bolii.

Comunitatea de proprietari de câini este comună în întreaga lume. De exemplu, peste 50% din gospodăriile din Statele Unite și 39% din Australia au câini. S-a sugerat că deținerea de câini poate îmbunătăți bunăstarea mentală umană prin mai multe căi posibile. Câinii le pot oferi stăpânilor lor sprijin social și companie și, de asemenea, pot acționa ca niște catalizatori pentru interacțiuni sociale crescute umane. 

Animalele de companie dețin, parcă, o capacitate infinită doar de a fi prezente în viețile noastre. Încă din răstimpuri, animalele au fost purtătoare de simboluri și energii. De exemplu, câinii sunt simboluri ale statorniciei, credinței, maternității (pentru că sunt părinți grijulii și buni îngrijitori) și sunt asociați cu lucrătorul de caritate, filantropul, asistenta, consilierul, ministrul și soldatul. Mai presus de toate, câinii sunt văzuți universal ca simboluri ale iubirii și fidelității. Câinele a fost mult timp considerat o legătură între dimensiunile fizice și cele non-fizice. Egiptenii antici, grecii, romanii, celticii și nu numai au prescris câinele ca un gardian sacru al Lumilor Celelalte – acele tărâmuri în afara experienței noastre zilnice/mondene.

Ce spun cercetările științifice despre prezența animalelor de companie în viețile noastre?

Astăzi, cercetările științifice continuă să documenteze efecte pozitive ale prezenței animalelor de companie în viața oamenilor.

Majoritatea cercetărilor care investighează bunăstarea mentală și interacțiunile om-câine au examinat eficacitatea terapiilor asistate de animale pentru a îmbunătăți rezultatele psihologice în rândul persoanelor instituționalizate, cum ar fi cei care trăiesc în case de bătrâni sau populații clinice cu boli mintale sau boli cronice. În rândul studenților, intervențiile asistate de câini au demonstrat, de asemenea, că interacțiunile intensive om-câine au efecte benefice asupra măsurilor de afect pozitiv și negativ. Studiile longitudinale despre deținerea câinilor și bunăstarea mentală în rândul proprietarilor de câini din locuințe comunitare sunt rare. Doar două studii, până în prezent, au analizat impactul achiziției de animale de companie asupra sănătății fizice și psihologice umane, dintre care unul a raportat rezultate pozitive. Ambele studii au investigat un singur indicator al bunăstării mentale înainte și după achiziționarea animalelor de companie, cu o perioadă de urmărire de 6-10 luni. 

De exemplu, unul dintre motivele pentru care atât de mulți oameni au adoptat animale de companie în timpul pandemiei de Covid a fost faptul că le alina singurătatea și dădeau sens vieții lor care se derula sub o cu totul altă dinamică față de cea cu care erau obișnuiți. Conform unui studiu din 2021 din Malaezia, animalele de companie păreau să stimuleze sănătatea mintală și bunăstarea în acele perioade de izolare.

Deceniile de cercetare au descoperit, de asemenea, o corelație între scăderea tensiunii arteriale și deținerea de animale de companie. Cercetări recente privind interacțiunile om-câine au arătat că vorbirea și mângâierea unui câine sunt însoțite de o tensiune arterială mai scăzută (TA) la persoane decât în timpul unei conversații umane. Pentru a clarifica dacă cunoașterea, condiționarea sau contactul tactic au exercitat o influență majoră în acest așa-numit „efect de animale de companie”, 60 de studenți de sex masculin și feminin cu atitudini pozitive sau neutre față de câini au interacționat cu un câine tactic, verbal și vizual în timp ce BP și ritmul cardiac au fost înregistrate automat. Rezultatele au arătat că:

(a) nivelurile de TA ale subiecților au fost cele mai scăzute în timpul mângâierii câinelui, mai mari atunci când vorbeau cu câinele și cele mai ridicate în timp ce vorbeau cu experimentatorul și 

(b) frecvența cardiacă a subiecților a fost mai scăzută în timp ce vorbeau sau atingeau câinele și mai mari în timp ce făceau ambele, adică atingeau și vorbeau cu câinele. Atingerea părea a fi o componentă majoră a efectului animalului de companie, în timp ce factorii cognitivi au contribuit într-o măsură mai mică. 

Un studiu din 2002 al cuplurilor căsătorite și un studiu din 2007 al adulților în vârstă au constatat, de asemenea, niveluri mai scăzute de hipertensiune arterială. Alte cercetări au descoperit că proprietarii de animale de companie au un nivel mai scăzut de trigliceride și colesterol, iar pacienții cu atac de cord trăiesc mai mult dacă au un prieten blănos acasă.

Un studiu din 2015 a descoperit că a crește cu un animal de companie a fost asociat cu un nivel mai scăzut de anxietate în copilărie, iar un studiu din 2018 a constatat că acei câini care sunt de terapie i-au ajutat pe studenții stresați.

Câinii – în special câinii de serviciu – sunt adesea prescriși veteranilor cu PTSD din cauza cercetărilor care au descoperit că aceștia sunt o parte foarte benefică a recuperării. Un studiu din 2018 a descoperit că acești câini de serviciu pot ajuta la atenuarea simptomelor PTSD la veterani prin scăderea depresiei, îmbunătățirea rezistenței, reducerea singurătății și îmbunătățirea bunăstării lor psihologice generale.

Un studiu din 2013 a descoperit beneficii similar și anume că animalele de companie reduc sentimentele de singurătate, îngrijorare și iritabilitate.

Beneficiile animalelor de companie asupra sănătății mintale și cum ne influenţează echilibrul emoțional

Cum poate un animal de companie să ne îmbunătățească sănătatea mintală?

Din punct de vedere istoric, beneficiile terapeutice ale animalelor sunt documentate poate mai devreme decât știu majoritatea”, ne explică dr. Larena Davis, consilier și director clinic pentru The Recovery Village Cherry Hill la Cooper. „Grecii antici au descoperit că caii păreau să ridice spiritele celor foarte bolnavi.” „O altă utilizare semnificativă documentată în istorie”, continuă ea, „a fost în Belgia medievală, când oamenii și animalele au fost reabilitate împreună, ceea ce a arătat că această conviețuire are un efect pozitiv.”

Chiar și cercetările antropologice timpurii au descoperit că pisicile s-au domesticit începând din Asia de Sud și s-au împrietenit cu oamenii pentru o relație reciproc avantajoasă!

Îngrijirea unui animal de companie ne poate ajuta sănătatea mintală în multe moduri, și anume:

  • Ne ajută la creșterea activității fizice. A avea animal de companie, în special câini, ne va forța să mergem la plimbare sau la alergat în fiecare zi. Aceasta poate fi o modalitate distractivă de a încadra exercițiile în rutina noastră zilnică. „Pentru unii oameni”, explică dr. Melissa Geraghty, psiholog din zona Greater Chicago, „a avea un animal de companie poate face diferența între a rămâne izolat acasă și a se aventura cu animalul lor de companie.”
  • Ne oferă constant companie. Animalele de companie ne pot oferi un sentiment de siguranță și ne pot fi alături în orice moment al zilei. Atunci când ne referim la îngrijirea lor, a avea grijă de ei ne poate ajuta să ne simțim doriți și importanți. Acest lucru poate fi deosebit de valoros pentru persoanele în vârstă sau pentru cei care trăiesc singuri. Ele sunt mereu acolo pentru noi și adesea avem impresia că știu când ne simțim dezamăgiți sau supărați. Poate de aceea, potrivit cercetărilor efectuate de Universitatea din Melbourne, aproximativ 50% dintre adulți și 70% adolescenți care dețin un animal de companie se încred în mod regulat în ei.
  • Ne ajută la reducerea anxietății. A fi însoțiți de un animal de companie ne poate ajuta să ne atenuăm anxietatea. Animalele au capacitatea de a ne echilibra din punct de vedere energetic. Mângâierea și jocul cu animalul de companie reduc hormonii legați de stres, chiar și după doar 5 minute de interacțiune. De fapt, jocul acesta crește nivelul nostru de serotonină și dopamină; aceștia sunt hormonii care calmează și relaxează sistemul nervos. Când zâmbim, râdem sau conversăm cu animalele noastre de companie, acest lucru ajută la stimularea eliberării „hormonilor fericirii”.
  • Animalele ne cresc încrederea în sine. Animalele de companie pot fi ascultători grozavi, companioni de încredere, loiali și care oferă dragoste necondiționată. Mai ales atunci când trecem prin perioade în care ne simțim vulnerabili, a avea grijă de un animal ne poate oferi sens și încredere în sine. 
  • Ne ajută să cunoaștem oameni noi. Proprietarii de câini doresc să facă parte dintr-un anturaj și de cele mai multe ori, vor lega prietenii cu cei care au animale de companiei la rândul lor. Totodată, pasiunea comună, animalele, ne pot provoca să devenim experți în îngrijirea lor și astfel să alegem să participăm la tot felul de cursuri de formare sau grupuri online.
  • A avea în grijă un animal de companie adaugă structură zilelor noastre. Hrănirea regulată, exercițiul fizic și îngrijirea unui animal de companie ne ajută să păstrăm o rutină zilnică, iar acest program regulat ne oferă siguranță, predictibilitate și ne ajută la conservarea energiei psihice. 
  • Animalele de companie ne pot ajuta, de asemenea, în recuperarea din anumite condiții legate de sănătatea noastră. Potrivit Human Animal Bond Research Institute (HABRI), sesiunile de terapie cu animale de companie au demonstrat că măresc funcțiile sociale, scad izolarea și îmbunătățesc independența copiilor cu autism. În mod similar, copiii cu tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) pot beneficia de păstrarea unui animal de companie. Prin preluarea de hrănire, mers pe jos și scăldat, ei pot învăța să planifice și să își asume responsabilitatea. Exercițiul pe care îl oferă jocul cu un animal de companie eliberează și excesul de energie pentru a-i ajuta pe copii să se simtă mai calmi noaptea. De exemplu, persoanele cu ADHD pot beneficia de structura și rutina de care are nevoie un animal de companie. Gestionarea responsabilităților animalelor de companie și ținerea evidenței timpului – pentru a-l hrăni sau a-i plimba la timp, de exemplu – oferă acestora un spațiu securizant. 

Persoanele cu autism pot beneficia de prezența unui animal de companie. Acestea oferă genul de relație necondiționată care poate ajuta pe cineva să-și dezvolte abilități sociale și încredere în mediul înconjurător, iar cei cu autism de un astfel de context au nevoie. Totodată, animăluțele, prin simpla lor prezență, pot oferi un sentiment de calm și liniște dacă proprietarul lor se simte copleșit. Copiii cu autism cu probleme senzoriale își pot implica animalele de companie în activități de integrare senzorială pentru a-i ajuta să se obișnuiască cu felul în care se simte ceva pe piele sau cum miroase sau sună.

Animalele de companie sunt însoțitori grozavi, în special pentru pacienții cu demență. S-a demonstrat că terapia asistată de câini îmbunătățește starea de spirit, funcționarea psihosocială și calitatea vieții la persoanele cu demență. Multe case de îngrijire au animale de companie rezidente sau primesc vizite regulate de la animale ca parte a programului lor de agrement; nu numai că creează un mediu mai calm și mai familiar pentru rezidenți, ci se crede că reduc anxietatea la persoanele cu boala Alzheimer.

  • Ne ajută la a crea un mediu de viață securizant și în care să resimțim bunăstarea. Potrivit HABRI, 74% dintre proprietarii de animale de companie spun că deținerea unui animal de companie le-a îmbunătățit sănătatea mintală. Studiile arată că interacțiunea om-animal crește nivelul de oxitocină din creier, rezultând un sentiment de calm, confort și concentrare. Nu numai asta, dar un studiu a peste 600 de proprietari de pisici realizat de Cats Protection și Mental Health Foundation a constatat că 87% au considerat că deținerea unei pisici a avut un impact pozitiv asupra bunăstării lor, în timp ce 76% au spus că ar putea face față mai bine vieții datorită companiei animalului lor de companie. Un studiu din 2016 pe 263 de adulți americani a constatat că proprietarii de animale de companie erau mai mulțumiți de viața lor decât cei care nu au animale de companie.

Oricât ne-am dori un animal de companie, este esențial să ne chestionăm stilul de viață și disponibilitatea resurse, precum timp, spațiu și atenție și grijă, astfel încât să alegem un animăluț potrivit cu nevoile noastre și ale familiei noastre, dar și cu nevoile acelui animal.

O relație sănătoasă cu animalul de companie arată ca orice altă relație de atașament sănătoasă, bazată pe conexiune, o bază de siguranță și independența în explorare. Animalele au propriile limite și nevoi, propriile personalități, moduri de a funcționa și a se raporta la sine și la ce este în mediul apropiat și pentru a avea o relație sănătoasă se cere să ne uităm și la impactul pe care îl avem noi în viața lor, nu doar ele în a noastră.

Esther Perel spunea într-un interviu despre cât de reală și importantă este atingerea pentru noi și pentru funcționarea noastră psihică și că, uneori, atunci când ne simțim deconectați și în incapacitate de a relaționa cu alți oameni, un animal de companie ne poate aduce suficientă conexiune și alinare, prin simplul fapt că ne oferă mângâiere, atingere și prezență necondiționată.

Animalele de companie sunt mai mult decât niște ființe drăguțe cu care ne face plăcere să petrecem timpul. La urma urmei, există un motiv pentru care oamenii care au animale de companie își descriu adesea pisica sau câinele ca parte a familiei lor: ne fac să ne simțim mai bine atunci când sunt în preajmă, atât fizic, cât și emoțional. Indiferent că alegem să ne luăm un animal de companie, să ne implicăm într-un proces terapeutic alături de un psiholog sau un psihoterapeut, să facem mai multă mișcare, să avem relații mai autentice și mai structurate, toate sunt decizii benefice pentru starea noastră de bine și de aceea nu ar trebui să fie supuse niciunui compromis.

Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te invităm să descoperi și alte articole pregătite de către specialiștii noștri